Att mäta en grad

Korteniemi gård, i bakgrunden Kittisvaara med både ett ”stort” och ”litet” observatorium på toppen. Till vänster Torne älv, intill en hässja för korn. ”Bain” står för bastu, ”Commodités” för hemlighuset.

Daterat den 20 september 1736.

”Ja, överallt, där dina ögon lyser, är vi i den heta zonen…”

 

Hur var det med kärleksaffärerna?

Enligt Outhier förde fransmännen ett behagligt liv i de borgarhem där de var inkvarterade. Stadslivet blev ”oerhört stimulerat av de eldiga och chevalereska fransmännen. Gästfriheten i de välbärgade och i några fall högt kultiverade hemmen var sedan gammalt ryktbar. Flyktiga amorösa förnöjelser var för de franska ynglingarna något självklart som krydda på trivseln under den långa, stränga och händelselösa vintern”, enligt Arne Nordberg, som översatt Outhiers journal.

Den franska charmen fick emellertid konsekvenser som Maupertuis inte förutsåg. När sällskapet till sist avreste mot Paris, den 10 juni 1737, efter nästan ett år i Tornedalen, gjorde nämligen handelsmannen Jacob Planströms två döttrar Christine och Elisabeth fransmännen sällskap i båten till Stockholm.

Planströms hade hemma hos sig härbärgerat herrarna Camus och Herbelot, och Maupertuis hade hyllat Christine i egenhändigt förfärdigade verser, som:

 

”Dans les frimas

de ces climats

Christine nous enchante.

Oui, tous les lieux,

où sont tes yeux,

sont la zone brulante”

 

(I dessa frostiga luftstreck förtjusar oss Christine. Ja, överallt, där dina ögon lyser, är vi i den heta zonen…)

Efter ett år i Stockholm åkte systrarna Planström vidare till Paris för att söka upp Maupertuis och hans expeditionskollega Clairaut. Situationen blev extra pinsam efter att Jacob Planström hade åkt till Paris för att få hem döttrarna, utan framgång. Maupertuis flydde för en tid till Bretagne för att försöka slippa skandalen.

Systrarna blev i Paris snabbt kända som de exotiska skönheterna från Lappland. Då de var protestanter följde allvarliga förvecklingar på högsta nivå i relationerna mellan Sverige och Frankrike. Till sist konverterade de till katolicismen och fick kunglig pension.

Elisabeth gifte sig småningom med en fransk markis. När äktenskapet sprack, tvingades markisen i den efterföljande rättegången att betala Elisabeth ett större underhåll. Christine slutade sitt liv i ett kloster i Normandie, det är oklart om hon också blev nunna.

 

Maupertuis och hans kolleger återkom till Paris den 17 augusti 1737. De rapporterade om sina resultat för Ludvig XV, resultat som gav Newton rätt. Maupertuis mätningar visade att jorden är något tillplattad vid polerna.

När den andra expeditionen återvände, efter tio jobbiga år i Sydamerika, där expeditionsmedlemmarna råkat ordentligt i luven på varandra, bekräftades resultatet.

TEXT: Svenolof Karlsson