En kärlekshistoria

Anthoni Levonsaari, 34

Motto: Utför vänliga och vansinnigt vackra gärningar på måfå.

Har studerat bland annat grafisk design, grafisk kommunikation och klädsömnad. Fick papper på att han är utbildad anstaltvårdare 2007. Blir snart klar med en utbildning till dramainstruktör vid yrkeshögskolan Centria.

Arbetar vid sidan om konstnärskapet som städare, fri grafiker och illustratör. Har sporadiskt arbetat som ljudtekniker, producent och regissör. Hoppas i framtiden kunna arbeta som dramainstruktör i Mellersta Österbotten. Skulle ännu vilja utöka sin yrkeskompetens på olika sätt.

 

Vilka egenskaper uppskattar du hos en människa?

”Ömhet, vänlighet, förmåga att känna de egna gränserna och vänligt men tydligt förmedla dem.”

 

SÅ HÄR SÄGER JUHA OM ANTHONI:

”Anthoni är en älskvärd, klok och vacker man. Han blir glad av roliga händelser, överraskningspresenter och uppmärksamhet. Han blir arg om någonting inte fungerar eller om han blir störd då han koncentrerar sig på något. Han blir ledsen om ett husdjur dör.”

”Anthonis bästa sidor är hans kommunikationsförmåga, förmåga att lyssna, känsla för skönhet och humor.”

 

Vad har Anthoni lärt dig?

”Att sticka yllesockor och halsduk samt att använda bildredigeringsprogram. Också att se det existerande livet från både insidan och utsidan. Jag har lärt Anthoni datateknik, matlagning och trädgårdsskötsel.”

”Anthoni har fått mig att känna mig accepterad precis för den jag är och att jag nu är i en relation som jag vill vara i resten av mitt liv.”

 

Vad bråkar ni om?

”Vi bråkar egentligen inte om något, för det finns inget som skulle kunna orsaka bråk. Om vi snäser åt varandra, beror det ofta på att vi är trötta efter dagens eskapader.”

Juha Kuurajärvi, 43

Motto: Lev i nuet, varken det förflutna eller framtiden finns.

Har arbetat som trädgårdsmästare, datanom, musiker, produktionskoordinator och it-specialist och handhar vid sidan av arbetet sekreterar- och fondförvaltaruppgifter för folkmusikföreningen Truba.

Komponerar egen musik med influenser från filmmusik och folkmusik. Skulle vilja lära sig att dirigera en orkester. Spelar i Ostrobothnias Folk Orchestra och grupperna Rätyväkkärä och Rosa Latva Uni.

”Livet har lärt mig att man måste kunna älska sig själv och förlåta sig själv. Ingen kan älska någon annan som inte älskar sig själv.”

 

SÅ HÄR SÄGER ANTHONI OM JUHA:

”Juha är en positiv, öppen och varmhjärtad person. Han har lätt för att sätta andra i första rummet.”

”Han är begåvad, mångsidig och en effektiv diplomat, skicklig på att organisera saker och inspirera människor att delta i olika projekt. Han kan närma sig problem på ett pragmatiskt sätt och kommer oftast snabbt på en fungerande lösning. Juha är i sitt rätta element i sociala situationer, till exempel då han är värd för ett evenemang.”

”Jag har påmint Juha om att han först och främst måste ta hand om sitt eget välmående och ta sig tid att göra sådant som han själv gillar. Han å sin sida har lärt mig att förhålla mig mer avslappnat och accepterande mot mig själv.”

Deras konstnärliga samarbete har fungerat bra.

”Vi är båda frispråkiga, men kan motivera våra åsikter och vid behov även utmana varandras tankesätt. Vi har klara roller då vi arbetar tillsammans. Som dramainstruktör har jag exempelvis djupare förståelse för den konstnärliga processen och grupphandledningen än Juha. Juhas styrka är musik- och ljudbearbetning och där litar jag på hans erfarenhet”, säger Anthoni.

TEXT: Susanne Strömberg BILDER: Jan Sandvik