Uusi menetelmä vetykaasun tuottamiseksi

Uumajasta käsin toimiva kansainvälinen tutkijatiimi on esitellyt uuden menetelmän vetykaasun laajamittaiseen tuotantoon.

Muun muassa polttokennot käyvät vedyllä, jota on jo pitkään kuvattu tulevaisuuden energiankantajana. Mutta vedyn taloudellinen tuotanto ja käyttö on antanut odottaa itseään.

Tutkijaryhmä esitteli hiljattain Scientific Reports -lehden artikkelissa uudentyyppistä katalyyttiä, jota voidaan käyttää veden hajottamiseksi elektrolyysin avulla vedyksi ja hapeksi.

”Kehittämämme järjestelmä on vakaa, skaalautuva ja halpa. Olemme käyttäneet emäksistä suolavesiliuosta, mikä on myös suuri etu. Periaatteessa tätä menetelmää voisi käyttää merten suolavedellä”, toteaa Jyri-Pekka Mikkola, Uumajan yliopiston kemian professori ja hankkeen puhemies.

Katalyytti on valmistettu melamiinimuovista, kun se on ensin hiiltynyt kuivatislauksessa. Sen jälkeen on lisätty kobolttioksidia, ja materiaali on sitten laitettu uuniin samalla, kun siihen on syötetty asetyleenia. Näin on saatu elektrodi elektrolyysiprosessia varten.

”Vety on valtavan monipuolinen aine. Sen voi polttaa suoraan energiaksi. Sitten sillä voi pelkistää ainetta, esim. tulevaisuuden teräksenvalmistuksessa. Nykyään masuuniin pumpataan valtavat määrät koksia (puhtaampaa kivihiiltä). Silloin muodostuu hiilidioksidia. Uuniin voitaisiin periaatteessa syöttää sen sijaan vetyä, silloin hiilidioksidia ei synny”, Jyri-Pekka Mikkola sanoo.

 


Vesi hajoaa vedyksi ja hapeksi uuden katalyytin avulla.