Eros on ensimmäinen maapallon läheltä löydetty asteroidi ja iso sellainen, sen mitat ovat 34x11x11 km. Nasan avaruusluotain laskeutui sinne pehmeästi v. 2001.
Wikipedia

Kaivostoimintaa pian avaruudessa?

Kaivostoiminta avaruudessa voi olla ratkaisuna, jos harvinaisten metallien louhinta muuttuu liian vaikeaksi tai kalliiksi. Avaruuden kaupallinen kaivostoiminta voi alkaa jopa 10–15 vuoden kuluttua, jos Luulajan teknisen yliopiston avaruustekniikan professoria Reza Emamia on uskominen.

USA:n avaruushallinnon Nasan mukaan esimerkiksi Jupiterin ja Marsin välisen asteroidivyöhykkeen mineraalien arvo on 85 miljardia euroa (!) jokaista maapallon asukasta kohti.

Pääosan asteroideista katsotaan olevan aurinkojärjestelmämme taivaankappaleiden törmäyksissä muodostuneita kappaleita. Tähän mennessä on rekisteröity noin puoli miljoonaa asteroidia, mutta uusien arvioiden perusteella niitä voi olla jopa 100 miljoonaa.

Reza Emamin mukaan mahdollisuudet esiintymien louhimiseen ovat suurimmat asteroideilla, jotka ovat sinkoutuneet ulos asteroidivyöhykkeeltä ja kiertävät nyt ratojaan maapallon lähellä. Ne ovat yleensä ympärysmitaltaan 50–140 metriä, useimpia on vaikea havaita maapallon teleskoopeilla.

On aivan selvää, että näitä asteroideja aiotaan hyödyntää, Reza Emami sanoo TT-tietotoimiston haastattelussa:

”Maapallon kallisarvoiset luonnonvarat loppuvat, ja meidän on löydettävä uusia lähteitä universumista, koska emme halua kuluttaa maapalloa loppuun.”

Yhtenä epävarmuustekijänä on, ettei avaruuden kaivostoimintaan ole selkeää lainsäädäntöä. Vuoden 1967 ulkoavaruuden sopimus on kattavin säännös, mutta sitä voidaan avaruuden hyödyntämisessä tulkita useisiin eri suuntiin.

Avaruustekniikan nopea kehitys on selvää, kun Elon Musk on yksi yrittäjistä, ja usea amerikkalaisyhtiö on jo investoinut tulevaan avaruuskaivostoimintaan.

Nasa esitteli hiljattain avaruuskäyttöön tarkoitetun ydinreaktorin. Se on pieni fissioreaktori, joka voi tuottaa 10 kW sähköä 10 vuoden ajan. Nasan lehdistötiedotteen mukaan 4 kW:n arvioidaan riittävän yksittäiselle avaruuden asutukselle.