Jessica Lange vastanäyttelijänsä King Kongin edessä.
Trinity Mirror / Mirrorpix / Alamy Stock Photo

King Kongin rakas

Jättigorilla teki Jessica Langesta kuuluisan. Vähemmän tunnettua on, että hänellä on suomalaiset sukujuuret.

Harva on voinut välttyä näkemästä King Kongia, jättigorillaa, joka tuli maailmankuuluksi samannimisestä elokuvasta v. 1933. Tarina on päätynyt valkokankaalle myös v. 1976 ja 2005.

King Kongin hahmo esiintyy franchising-konseptina lukuisissa muissakin yhteyksissä, viimeksi elokuvassa The New Empire, joka sai ensi-iltansa tänä keväänä.

Monet vanhemmat lukijat ovat luultavasti nähneet v. 1976 elokuvan, jonka ohjasi John Guillermin. Elokuvassa käytettiin tuon ajan edistyksellisiä tehosteita, ja se palkittiin erikois-Oscarilla, erityisesti kohtauksesta, jossa Kong kiipeää Empire State Buildingiin kaunista Dawnia suojellen.

Dawnin roolissa nähtiin v. 1976 Jessica Lange, josta tuli myöhemmin yksi Hollywoodin suurimmista tähdistä.

Moni ei kuitenkaan tiedä, että Jessicalla on suomalaiset sukujuuret, jotka johtavat Lohtajaan ja Kuopioon.

 

Sukulaisuus tulee Jessica Langen Dorothy-äidin (1913–1998) kautta. Dorothyn äiti oli Lilian Buskala (1894–1987), tyypillinen lohtajalaisnimi, ja hänen isänsä oli Georg Ilmar Sahlman (1890–1985), joka syntyi Kuopiossa.

Lilianin vanhemmat John Buskala ja Anne Niemelä muuttivat Yhdysvaltoihin muutama vuosi ennen Lilianin syntymää – kaksi vanhempaa sisarta oli syntynyt Kalajoella.

Georg Ilmarin vanhemmat Johannes Sahlman ja Eva Räsänen muuttivat myös Yhdysvaltoihin poikansa syntymän jälkeen.

Toisin sanoen sekä Jessican äiti, äidinäiti että äidinisä olivat kaikki suomenkielisiä, ja suomea kuultiin myös Jessican kotona; varsinkin kun Dorothy puhui puhelimessa äitinsä kanssa.

Dorothya on kuvattu perheen henkiseksi tukipilariksi, rauhalliseksi ja iloiseksi, kun taas Jessican Albert-isä näyttäytyy levottomana sieluna. Jessican perhe muutti 18 kertaa, koska Albert vaihtoi työpaikkaa – hän työskenteli rautatieläisenä, liikemiehenä ja opettajana, ”aina etsien jotain parempaa, mitä ikinä se sitten olikin”.

Albert (1913–1989) oli saksalais­isän (Georg Lange, 1882–1958) ja hollantilaisäidin (Tena Eitens, 1890–1977) poika.

 

Jessican kotikaupunki Cloquet Pohjois-Minnesotassa oli tyypillinen suomalaissiirtolaisten alue, eikä se ollut tunnettu paljosta muusta kuin valtavasta metsäpalosta, joka v. 1918 tuhosi suuren alueen ja tappoi 453 ihmistä.

High schoolin jälkeen 18-vuotias Jessica suuntasi v. 1967 Minneapoliksen yliopistoon opiskelemaan maalausta. Hän yritti sopeutua kampuselämään ja osallistui Vietnamin sodan vastaisiin mielenosoituksiin, mutta ei tuntenut oloaan kotoisaksi.

Käännekohta tuli keväällä 1968, kun hän alkoi ottaa valokuvaustunteja. Opettaja kertoi uudesta oppilaastaan ystävälleen, espanjalaiselle valokuvaaja Paco Grandelle, joka tuli katsomaan, oliko oppilas todellakin niin kaunis kuin häntä oli kuvailtu.

Lopulta Jessica jätti opintonsa ja lähti Eurooppaan viettämään boheemielämää yhdessä Pacon – jonka kanssa hän meni naimisiin kaksi vuotta myöhemmin – sekä tämän parhaan ystävän, valokuvaaja Danny Seymourin kanssa.

He elivät todella boheemisti, etenkin Espanjassa ja Pariisissa. Jessica pääsi seurustelemaan monien ajan kuuluisuuksien kanssa Danny Seymourin kautta, joka kuului varakkaaseen ja kulttuurisesti merkittävään perheeseen.

 

Palattuaan New Yorkiin Jessica perusti parin ystävänsä kanssa pantomiimiteatterin. Se oli taidemuoto, johon hän panosti entistä vakavammin, kun hän ja Paco asettuivat v. 1971 uudelleen Pariisiin. Siellä hän esitti näytöksiä pienessä salissa Boulogne-Billancourtissa, pantomiimimestari Étienne Decroux’n opastamana.

Muodikkaat amerikkalaiset, mm. Andy Warhol, Paloma Picasso, Grace Jones ja Jerry Hall, tulivat tuolloin ”joukoittain” kokemaan Pariisin. Kun Jessica ensimmäistä kertaa lähti ulos Pariisissa muusikko Antonio Lopezin seurassa, tämä osti hänelle kultalameisen iltapuvun à la Karl Lagerfeld.

Seuraavana vuonna Jessica ja Paco palasivat taidekeskukseen Minnesotaan. He huomasivat, että heidän ystävänsä Danny Seymour, joka oli hengaillut Rolling Stonesin kanssa heidän Amerikan-kiertueellaan, oli kehittänyt vakavan huumeriippuvuuden.

Danny osti 38-jalkaisen purjeveneen ja lähti purjehtimaan päästäkseen eroon riippuvuudestaan, mutta ei koskaan palannut. Paco ja Jessica osallistuivat pitkään etsintöihin. Vene löytyi lopulta, Danny ei.

Jessica muutti nyt San Franciscoon, missä hän solmi sopimuksen Wilhelmina Models -mallitoimiston kanssa. Jessica oli kuullut, että elokuvaohjaajat etsivät usein malleja sen sijaan, että valitsisivat kokeneita näyttelijöitä.

Juuri näin kävi Jessican kohdalla. Elokuvatuottaja Dino De Laurentiis etsi v. 1976 päähenkilöä uuteen King Kong -filmatisointiin. Joku mallitoimistosta muisti, että Jessica oli opiskellut hieman teatteritaidetta.

Koe-esiintymisessä De Laurentiis huudahti: ”Olen löytänyt oman Fay Wrayni!” Se oli v. 1933 tehdyn elokuvaversion päähenkilön nimi.

 




Mikhail Baryšnikov ja Jessica Lange gaalaillallisella.
Kuva: Ralph Dominguez/MediaPunch/Alamy Stock Photo




Jessica Lange perheensä kanssa v. 2006. Vasemmalla tytär Shura ja vävy Bruce Bryan,
oikealla Sam Shephard ja lapset Hannah ja Samuel.
Kuva: Jimi Celeste/PMc/Sipa Press/Scanpix


 

Jessica Lange oli nyt 27-vuotias. Elokuva ei nauttinut suurta kriitikkomenestystä, mutta keräsi laajan yleisön.

Jessican rooli avuttomana nuorena naisena King Kongin käsissä ei tarjonnut juuri tilaa monimutkaiselle näyttelijätyölle, mutta hänet palkittiin Golden Globella kategoriassa Best Star of the Year.
Nyt hän oli tunnettu nimi.

Muutamia elokuvia, joissa Jessica Lange on ollut pääosassa:

Postimies soittaa aina kahdesti (vastanäyttelijänä Jack Nicholson), Tootsie (Dustin Hoffman), Cape Fear (Robert De Niro, Nick Nolte), Sininen taivas (Tommy Lee Jones), Tapaus Isaiah (Halle Berry), Rob Roy (Liam Neeson), Pahan vanki (Gwyneth Paltrow), Titus (Anthony Hopkins), Don’t Come Knocking (San Shephard), Wild Oats (Shirley MacLaine, Demi Moore) ja viimeisimpänä (2022) Marlowe (Liam Neeson).

Jessican roolit ovat olleet hyvin erilaisia ja usein äärimmäisiä, kuten kuolemanenkeli, murhanhimoinen viettelijätär, sosiopaattinen leski ja hyperseksuaalinen goottikuningatar. Hänen monipuolisuutensa näkyykin monissa tunnustuksissa ja palkinnoissa.

Jessica Lange erosi Paco Grandesta v. 1981. Hän oli jo parin vuoden ajan seurustellut neuvostoliittolaisen tanssin megatähden, Latviassa syntyneen Mikhail Baryšnikovin kanssa. Kun Bolšoi-baletin ryhmä vieraili Kanadassa v. 1974, Baryšnikov loikkasi ja sai välittömästi kiinnityksen American Ballet Theatreen ensitanssijana.

Baryšnikov ei loikatessaan osannut juurikaan englantia, ja Jessica puhui hänen kanssaan ranskaa. He saivat yhdessä Shura-tyttären v. 1981.

Seuraavana vuonna Jessica tapasi näyttelijäkollegansa Sam Shepardin Frances-elokuvan kuvauksissa, ja heistä tuli pari. He olivat yhdessä 28 vuotta. Heidän lapsensa Hannah ja Samuel syntyivät v. 1986 ja 1987.

 

Muutamia Jessica Langen sukulaisia


 

Pentti Niemelä, sukututkija ja kirjailija, on Jessica Langen äidinäidin serkku 4. polvessa. Syntynyt Lohtajalla.

 

Jalmari Kolppanen, Mannerheim-ristin ritari, oli Jessica Langen äidinäidin serkku 6. polvessa. Syntynyt Lohtajalla.

 

Esko Lankila, Kokkolan entinen kaupunginjohtaja, oli Jessica Langen serkku 5. polvessa. Syntynyt Lohtajalla.

 

Elsa Marttila-Strandén, monivuotinen opettaja Teerijärvellä, oli Jessica Langen serkku 7. polvessa. Syntynyt Kälviällä.

 

Altti Seikkula, Keski-Pohjanmaan entinen maakuntajohtaja, oli Jessica Langen serkku 6. polvessa. Syntynyt Kalajoella.

 

Hannu Taipale, hiihtäjä ja olympiamitalisti, on Jessica Langen serkku 7. polvessa. Syntynyt Vetelissä.

 

Leea Klemola, näyttelijä ja ohjaaja, oli Jessica Langen serkku 6. polvessa. Syntynyt Vetelissä.

 

Kerstin Kåll, Dagens Nyheterin toimittaja, oli Jessica Langen serkku 8. polvessa. Syntynyt Pietarsaaressa.

 

Valerie Ojala Keller, amerikkalainen näyttelijä ja malli, on Jessica Langen serkku 7. polvessa.

 

Hildur Stenbäck, ahvenanmaalainen taiteilija, oli Jessica Langen serkku 8. polvessa. Syntynyt Ähtävällä.

 

TEKSTI: Svenolof Karlsson