Kolme kysymystä…

ARI KOKKO on taloustieteilijä, synt. Kangasniemessä. Hän on hoitanut professuuria Åbo Akademissa ja Tukholman Kauppakorkeakoulussa ja toimii tällä hetkellä kansainvälisen yrittäjyyden professorina Kööpenhaminan Kauppakorkeakoulussa.

Miten uskot maailmantalouden kehittyvän lähivuosina?

Emme tiedä, mitä USA:ssa tulee tapahtumaan ja miten maan kauppasuhteet kehittyvät. Muualla maailmassa uskon olevan hyvät edellytykset kaupan kasvun jatkumiselle. Uskon näin, koska monet maat haluavat osoittaa maailmankaupan olevan tärkeää ja korostaa tukevansa vapaakauppaa esimerkiksi solmimalla uusia kahdenvälisiä vapaakauppasopimuksia. Lisäksi suhteellisen hyvä kasvu eri puolilla maailmaa tukee maailmankauppaa. Kun kasvuvauhti kiihtyy ja tulot lisääntyvät, yleensä myös maahantuonti kasvaa.

Pohjanmaalla on enemmän vientiyrityksiä henkeä kohti kuin missään muualla Suomessa. Mihin niiden pitäisi panostaa elinmahdollisuuksiensa turvaamiseksi?

Tutkin parast’aikaa tukku- ja vähittäiskaupan merkitystä pienten yritysten vientitoiminnalle, ja minusta olemme unohtaneet tämän osan ”kaupankäynnin edistämisestä”. Pienten vientiyritysten lähtö maailmanmarkkinoille ei ole helppoa – tarpeellisten tietojen hankkiminen ulkomaiden markkinoista, asiakkaista, kilpailijoista ja kumppaneista on hintavaa.
Kauppayritykset, jotka hankkivat erikoisosaamista muista maista ja ottavat matkaansa eri tuotteita paikallisista pienyrityksistä, voivat olla hyvin tärkeä apu yritysten pyrkiessä kansainvälistymään. Tuote testataan kansainvälisillä markkinoilla, ja jos se toimii hyvin, suurista vientipanostuksista päättäminen on helpompaa. Ennen meillä oli monia isoja kauppahuoneita – mihin ne ovat kadonneet? Projektitoimittajat ja muut kokonaisratkaisuja toimittavat yritykset (sisältävät monien pienyritysten tuotteita) toteuttavat niiden tehtävää.

Mitä elämänlaatu sinulle merkitsee?

Yleisesti: että voin hyvällä omallatunnolla ottaa vähän rennommin, ehkä mennä puistoon kävelylle, kun työ takkuaa eikä tietokone yhtään ymmärrä, mitä yritän kirjoittaa. Erityisemmin: että voin lähteä vesille ainakin muutaman kerran vuodessa, mielellään Kangasniemessä, ja haaveilla realistisesti isosta, juuri ja juuri uunipellille mahtuvasta hauesta tai kuhasta.