Fyysisen maantieteen professori Ole Humlum on laatinut pallokuvat GISS:n tietojen pohjalta. Pallot osoittavat kuukauden keskipoikkeaman vuosien 2014–2023 keskiarvosta. Ilmatieteen laitos käyttää vuosien 1991–2020 vertailuarvoa.

Lämmin kesä

Kesä 2024 oli lämmin ja pitkäkestoinen, ja korkeat lämpötilat jatkuivat pitkälle syyskuuhun asti. Yhteensä maassa mitattiin niin sanottuja hellepäiviä (yli 25 astetta) 69 päivän ajan, viimeisin 8. syyskuuta Raumalla.

Tämä on neljä hellepäivää enemmän kuin edellinen ennätys, 65 päivää, joka mitattiin vuonna 2002.

Kruunupyyn lentokentällä oli 19 hellepäivää: seitsemän toukokuussa, kuusi kesäkuussa, neljä heinäkuussa sekä yksi elokuussa ja syyskuussa.

Suomen kesän korkein lämpötila, 31,4 astetta, mitattiin Heinolan Asemantausissa ja Kuopion Savilahdessa 28. kesäkuuta. Samana päivänä Kruunupyyn kesän korkein lämpötila oli 30,2 astetta.

Kesän kylmin yö, -0,7 astetta, mitattiin Ylivieskan lentokentällä 5. kesäkuuta.

Suomessa on viimeksi mitattu yhtä lämmin kesä kokonaisuudessaan (kesä-elokuu) vuonna 1937. Pohjois-Suomessa mennyt kesä oli monin paikoin mittaushistorian lämpimin.

Kesä seurasi poikkeuksellisen kylmää kevättä. Huhtikuu oli koko maassa keskimäärin 1–2 astetta normaalia kylmempi, ja maan pohjoisosissa huomattavasti kylmempi. Vielä kuun lopussa Kenttärovan havaintoasemalla oli 105 cm lunta.

Myös toukokuu alkoi hyvin kylmänä: esimerkiksi Kruunupyyn lämpötila oli päivisin vain noin 5 astetta 6.–9. toukokuuta, ja yöllä se laski 5–7 pakkasasteeseen.

Kruunupyyn viimeinen hallayö oli 21. toukokuuta, jolloin lämpötila laski -2,3 asteeseen. Kruunupyyn lämpimin kesäyö oli 29. kesäkuuta, jolloin lämpötila ei laskenut alle 18,5 asteen.

Kesä on monin paikoin ollut kuurottaisen sateinen, ja sadekuurojen ennustaminen on ollut vaikeaa. Yleisesti ottaen kesä on kuitenkin ollut suotuisa viljelylle.

Eniten tänä kesänä satoi Kokemäen Tulkkilassa, 388,1 millimetriä, ja vähiten Hangon Russarön asemalla, 112,8 millimetriä.

Ukkosten suhteen Ilmatieteen laitos kuvaa kesää ”melko tyypilliseksi”, ja elokuun loppuun mennessä rekisteröitiin noin 137 000 maasalamaa.