Oppitunti eräopaskoulussa. ”Monet etsivät äärimmäisiä luontoelämyksiä vaarallisista paikoista, vaikka tavallinen iltakävely lähimmässä hyvässä metsikössä saattaa riittää piristykseksi”, kertovat Lilith van Amerongen, Rebecka Kronqvist, Alexander Kinde ja opettaja Carl-Gustav Gustavsson.
Karolina Isaksson

Täällä saadaan oppia luonnosta

Pohjanmaalla upea luonto on aina lähellä. Outdoor Academy syventää luontokiinnostuksen korkeatasoiseksi ammattitaidoksi.
Pohjanmaalla luonto on aina lähellä. Täytyy vain  avata silmänsä.

Sanotaan, että jos voit tehdä intohimostasi ammatin, sinun ei tarvitse työskennellä elämässäsi enää päivääkään.

Lilith van Amerongen, Rebecka Kronqvist ja Alexander Kinde ovat hyvää vauhtia valmistumassa unelma-ammattiinsa. Luonto ja retkeily ovat heidän yhteinen intohimonsa. He aloittivat viime syksynä opinnot Kruunupyyn Outdoor Academyn kaksivuotisessa eräoppaan koulutusohjelmassa.

Heitä ei yllätä, että luonto houkuttelee yhä enemmän yhä useampia.

”Luonnossa retkeily tuntuu aina yhtä hyvältä. Se luo rauhaa ja kiitollisuutta ympäröivästä kauneudesta. Toiveenani on työskennellä eräoppaana ja tarjota ihmisille luontoelämyksiä”, Lilith kertoo.

”Nautin siitä, että voin unohtaa kännykän ja olla tässä ja nyt. Lisäksi luonto antaa piristysruiskeen”, Rebecka sanoo.

”Monet tieteelliset tutkimukset osoittavat stressitasojen laskevan luonnossa”, Alexander toteaa.

 

Lilithin, Rebeckan ja Alexanderin aiempi osaaminen ja kokemukset ulkoilmaelämästä ennen koulutusta vaihtelivat aika lailla.

”Perheeni on aina liikkunut paljon luonnossa, ja olen hiihtänyt kuusivuotiaasta lähtien. Retkeily on ollut minulle elämäntapa”, kertoo Göteborgista kotoisin oleva Alexander.

Lilith varttui Saksassa, eikä ulkoilmaelämä ollut tärkeää hänen perheessään. ”Luontokiinnostukseni heräsi ollessani vaihto-opiskelijana Norjassa. Upeat maisemat tarjosivat täysin uudenlaisia elämyksiä, ja olen sen jälkeen ollut hurmaantunut retkeilystä”, hän kertoo.

Myös Rebeckan kiinnostus luontoon on suhteellisen uutta.

”Vartuin täällä Kruunupyyssä, joten luonto on toki aina ollut lähellä, mutta en aiemmin ollut mikään innokas metsäilijä. Kävin ennen näitä opintoja vuoden Base Camp -koulutuksen tässä samassa oppilaitoksessa, ja olen siitä lähtien ollut myyty.”

 


Outdoor Academyn koulutusohjelma antaa tuleville eräoppaille vahvan perustan tarjota kaupunkilaisille luontoelämyksiä. ”Monilla täällä opiskelevilla on jo ammatti, kun taas toiset tulevat suoraan lukiosta. Opiskelijoiden monimuotoisuus takaa sen, että kaikilla on jotain opittavaa opiskelutovereiltaan”, sanoo opettaja Carl-Gustav Gustavsson.
Kuva: Karolina Isaksson

 

Koulutusohjelmassa on olennaista oppia selviytymään luonnossa ilman nykyajan mukavuuksia sekä myös kokeilla kiipeilyä, melontaa ja laskettelua.

Jotkin asiat voivat alussa tuntua vaikeilta ja jopa pelottavilta, mutta itsensä ylittäminen saattaa antaa ikimuistoisia elämyksiä. Rebeckalla on tästä henkilökohtaista kokemusta.

”Meloimme voimakkaassa aallokossa, mikä oli minulle kokemattomana melojana aika pelottavaa. Sitten opettelimme aallokossa surffaamista, ja silloin nauroin onnellisena kuin pikkulapsi ja ajattelin, että tämä se vasta on elämää.”

Rebecka neuvoo kohtaamaan luonnon vähäisin odotuksin ja avoimin mielin.

”Aina ei pysty saamaan samanlaista tunnetta kuin jollain edellisellä kerralla. Mutta ruoka maistuu luonnossa paremmalta, sen huomaa aina. Simppeli pestopasta voi maistua taivaalliselta, kun pääsee pitkän vaelluksen jälkeen istahtamaan kauniiseen paikkaan.”

 


Lilith van Amerongen, Rebecka Kronqvist ja Alexander Kinde opiskelevat Kruunupyyn Outdoor Academyssä syventääkseen retkeilytaitojaan ja päästäkseen nauttimaan luonnosta päivittäin. ”Luonto herättää meissä lapsenomaisen ilon ja uteliaisuuden.”
Kuva: Karolina Isaksson

 

Intohimo luontoa kohtaan on vienyt eräopasopiskelijat uskomattoman hienoihin paikkoihin mm. Norjassa, Kataloniassa ja Armeniassa. Koulutukseen sisältyy koko joukko matkoja. Syksyllä opiskelijat kävivät Rukalla, ja seuraavana lukuvuonna he matkaavat mm. Lofooteille ja Ahvenanmaan melontavesille.

Vaikka Lilith, Rebecka ja Alexander matkaavat mielellään tutustumaan erilaiseen luontoon, he muistuttavat, ettei tarvitse matkustaa kauas tai tehdä suuria tutkimusmatkoja saadakseen luonnosta piristystä ja potkua.

”Oikeastaan ei tarvitse lähteä yhtään minnekään. Riittää, että retkeilee omassa lähiympäristössä ja avaa kunnolla silmät. En käytä kännykkääni vaellusretkillä. Joskus jopa unohdan, minne laitoin sen, sillä en kaipaa sitä moneen tuntiin”, Lilith kertoo.

”Pohjanmaalla on upea luonto, johon on hyvä tutustua melomalla jokia pitkiä ja saariston saarten reunamilla”, Alexander sanoo.

 

Nuoret haluavat kumota myytin, jonka mukaan ulkoilu vaatii paljon varusteita ja on kallis harrastus.

”Tavalliseen vaellukseen riittää, mitä vaatekaapista löytyy. Luonnonystävänä haluan myös kannustaa ylipäätään vähentämään kulutusta. Ostin hiljattain hyvät ja halvat käytetyt sukset, ja vaatteiden reiät voi usein peittää ilmastointiteipillä”, Lilith selittää.

”Kannattaa ostaa rautakaupasta kestävät ja edulliset vaatteet ja kenties panostaa enemmän tiettyihin vaatekappaleisiin, joissa viihtyy, sillä kalliimmat vaatteet kestävät monesti vuosikausia”, Alexander neuvoo.

”Ja kannattaa käydä kaupoilla silloin, kun edellisvuoden mallit ovat alennuksessa”, Rebecka lisää.

 

Lopuksi täytyy puhua vuodenajoista. Milloin luonto on parhaimmillaan?

”Aina! Jokaisella vuodenajalla on lumonsa, mutta Suomen talvi on uskomattoman kaunis silloin, kun koko päivä on kuin yhtä pitkää auringonlaskua”, Lilith sanoo.

”Talvinen metsä on yllättänyt minut myönteisesti aloitettuani opiskelut, mutta pidän edelleen eniten lämmöstä, joten kesä on ehdoton suosikkini”, Rebecka kertoo.

”Minulle talvi on ykkönen. Kun lumi painaa puiden oksia ja on hiirenhiljaista”, Alexander sanoo.

 

 

Outdoor Academy

 

  • Kvarnenin järjestämä kaksivuotinen amma­tillinen koulutus Kruunupyyssä.

 

  • Pohjoismaisen eräoppaan koulutukseen sisältyy viisi osa-aluetta: melonta, kiipeily, hiihto, retkeilytekniikka sekä ryhmät ja johtajuus.

 

  • Koulutusohjelmaan otetaan vuosittain noin 20 opiskelijaa, puolet Pohjanmaalta ja puolet muualta.

 

 

TEKSTI: Johan Svenlin