”Pidän konvehteja taideteoksina. Olisi surullista, jos kukaan ei söisi niitä,” kertoo suklaaleipuri Gunilla Norrlin.
Kasper Dalkarl

Gunillan käsissä syntyy herkkuja

Se alkoi ranska­laisesta suklaa­kakusta ja jatkui konvehdeilla. Gunilla Norrlin ei enää leivo leipää ja pullaa vaan keskittyy täysin suklaaseen.

Gunilla Norrlin oli täyttänyt 30 vuotta syksyllä 1994, muuttanut kumppaninsa kanssa yhteen ja palannut takaisin kotikyläänsä Kvimoon Maksamaalle. Hän oli kouluttautunut leipuriksi Pietarsaaressa ja ehtinyt asua hetken Uudessakaarlepyyssä.

”Täällä Kvimossahan ei ollut töitä, joten päätin työllistää itseni,” kertoo Norrlin, joka aloitti leipomotoiminnan kellarissaan.

Idea osoittautui hyväksi, ja leipomo muutti pari vuotta myöhemmin Kvimossa samaan tilaan, jossa se toimii edelleen. Paljon on kuitenkin muuttunut niiltä ajoilta. Kyseessä oli silloin aivan tavallinen, muutaman työntekijän kotileipomo. Jossain vaiheessa valikoimaan tuli ranskalainen suklaakakku.

”Olen aina pitänyt reseptien metsästämisestä ja uusien asioiden kokeilemisesta, ja tästä kakusta tuli uskomattoman suosittu.”

Norrlin päätti v. 2014 muuttaa suuntaa ja keskittyä täysin suklaaseen. Hän on siitä lähtien työskennellyt leipomossa jälleen yksin.

”Päätös johtui osittain siitä, että olin väsynyt työaikoihin. Jos haluaa myydä tuoretta leipää, käy helposti niin, että töitä on tehtävä yöt ja päivät, arjet ja pyhät. Jos taas on suklaaleipuri, ei tuotteen tarvitse olla uunituore ja voi jopa tehdä tavallista työpäivää.”

 



Gunilla Norrlin

 

Ranskalainen suklaakakku on edelleenkin leipomon hittituote ja vastaa 80 % tuotannosta, mutta Gunilla Norrlin on myös ryhtynyt valmistamaan suklaakonvehteja, jottei työ olisi liian yksitoikkoista.

”On jännittävää tehdä jotain, mitä kukaan muu näillä tienoin ei tee. Konvehdin inspiraatio voi tulla mistä vain. Saatan lukea piirakasta, leivoksesta tai kakusta ja ajatella, että siitä voisi muokata konvehdin.”

Konvehtien valmistus oli alussa haastavaa.

”Tässä työssä oppii jatkuvasti uutta. Oikean kiillon löytäminen oli aluksi hankalaa. Nyt minulla riittää töitä täytteen oikean koostumuksen luomisessa. Tällä hetkellä konvehdit pitää syödä kolmen viikon sisällä niiden valmistuksesta, mutta niiden säilyvyysaikaa voi pidentää usealla kuukaudella, jos ainesosat ovat oikeassa suhteessa. Haluan oppia leipomaan tällä tavoin ilman säilöntäaineita.”

Täytteissä käytetyt hedelmät ja marjat ovat mahdollisimman pitkälti paikallisia. Suklaan osalta Norrlin suosii sveitsiläisvalmistajaa, jonka tuotteita hän ostaa tukusta.
”Heillä on hyvä suhtautuminen kaakaoviljelijöihin eivätkä he käytä lapsityötä.”

 



Gunilla Norrlin


Gunilla Norrlin
Gunilla Norrlin

 

Gunilla Norrlin on luonnollisesti miettinyt suklaan roolia elämässä.

”Suklaan pitää olla nautinto. Syömisen jälkeen pitää tuntea olonsa tyytyväiseksi. Pidän konvehteja taideteoksina enkä harmistu siitä, että niitä kulutetaan ja syödään. Olisi surullista, jos kukaan ei söisi niitä.”

”Hyvän suklaan syöminen, siis sellaisen suklaan, jossa on vain kaakaomassaa, sokeria ja vaniljaa, ei ole pahaksi. Sen sijaan palmuöljyn ja muiden makeutusaineiden lisääminen on epäterveellistä.”

Gunilla Norrlinin kakkuja ja konvehteja myydään tuotemerkillä GN Chocolates. Herkuilla on nykyisin useita jälleenmyyjiä ympäri Pohjanmaata, pääasiassa ruokakauppoja. Niitä voi myös ostaa suoraan leipomosta ja muutama kuukausi sitten avatusta verkkokaupasta.

”Haaveenani on siirtää toiminta lähemmäs kasitietä. Saa nähdä, toteutuuko se ja milloin. Täytyy vain uskaltaa.”

TEKSTI: Pär Jonasson KUVAT: Kasper Dalkarl