ANN-CATHRINE FRÖJDÖ, synt. Kruunupyyssä, näyttelijä ja ohjaaja, valmistunut Helsingin Teatterikorkeakoulusta. Toiminut viime vuodet Ruotsissa Riksteatern-teatterin projektinjohtajana mm. näyttämötaiteen valtionrajat ylittävässä kehittämisessä sekä alan strategisessa yhteistyössä Suomen ja Ruotsin kesken.

Kolme kysymystä…

 

Mitä Pohjanmaa merkitsee sinulle?

 

Ruotsissa vietetyn 30 vuoden jälkeenkin Pohjanmaa on kotiseutuni. Pohjanmaa merkitsee juuria, läheisiä, sukusiteitä, suhtautumistapaa ja arvopohjaa, joita kunnioitan ja olen siirtänyt myös lapsillemme.

Pohjanmaa on yrittäjyyttä, sanoista on lyhyt matka tekoihin. Ja Pohjanmaa on murteiden aarreaitta. Samalla kun ne uudistuvat, ne vievät joskus ajassa taaksepäin huimaavan vanhaan ruotsiin. Minulle murre on syvintä ja hauskinta kieltäni.

 

Mitä mahdollisuuksia uusi tekniikka luo omalle alallesi, näyttämötaiteelle?

 

Näyttämötaide on ollut perinteisesti hidas omaksumaan uutta tekniikkaa, mutta nyt tälläkin alalla tapahtuu. Riksteaternille on tärkeää löytää uusia ja kestäviä tapoja kiertää eri paikkakuntia ja tuoda näyttämötaidetta useampien kohderyhmien ja laajojen alueiden ulottuville. Lisäksi meidän on kohdattava uusia sukupolvia, jotka kuluttavat tarinoita digitaalisesti ja joille interaktiivisuus on itsestään selvää.

Johtamani oopperatuotanto OperaExtravaganza on esimerkki kehityshankkeesta, jossa luovuus ja uusi tekniikka kulkevat käsi kädessä. Täysimittainen oopperaesitys pystyy kuitutekniikan ja kaksisuuntaisen lähetyksen avulla ensimmäistä kertaa kiertämään Ruotsia niin, että orkesteri ja laulajat ovat täysin eri paikoissa. Koska tiedonsiirrossa ei ole viivettä, läsnäolo pystytään toteuttamaan paikasta huolimatta. Se tarjoaa valtavasti mahdollisuuksia!

 

Mitä elämänlaatu sinulle merkitsee?

 

Hienoja pitkäaikaisia ihmissuhteita niin perheessä, läheisten kesken kuin työelämässäkin. Turvaa ja vakautta maissamme ja puhdasta ympäristöä. Hyviä liikenneyhteyksiä minulle tärkeiden paikkojen, esim. Kruunupyyn ja Tukholman, välillä.