Lehmien palveluksessa

 

Syyskuun lopussa
Tämän vuoden satotilanne näytti pitkään huonolta, mutta syyskuun auringon ansiosta pahimmat pelot jäivät toteutumatta. Kuukausi ensimmäisen vierailumme jälkeen on aika tarkistaa, miten sadon kävi. Aurinko paistaa jälleen, ja sen vuoksi Mikaelilla on kiire ajaa sisään kaikki, mitä hän sään salliessa ehtii.

”Syyskuun auringonpaiste on pelastanut osan sadosta. Yritin puida ohraa kaksi viikkoa sitten, mutta se oli liian vihreää ja sen kuivausaika oli liian pitkä. Nyt olen puinut kaurat ja kolmasosan ohrasta ja lisäksi sain kolmannen säilörehusadon.”

Aiempiin vuosiin verrattuna tämän vuoden sato on kohtuullinen. Kansallisella tasolla odotetaan pienintä ohrasatoa seitsemään vuoteen.

”Kesä oli epätavallinen. Laadullisesti sato on hyvä, ja jos saisi toivoa vielä kahta sateetonta viikkoa ja 5–10 sekuntimetrin tuulia, sadosta tulee määrällisestikin oikein hyvä. Jos sitä vastoin sataa, osa pelloista jää korjaamatta.”

Hän arvioi saavansa sadon korjattua viimeistään lokakuun puolivälissä. Joka tapauksessa tilalla on odottamassa uusia hankkeita. Mikael on suunnitellut korjaavansa syksyllä salaojat yhdellä palstalla ja kohentavansa nautojen mukavuutta navetassa.

”Laitan uudet parsipedit, jotta lehmillä on mukavat olot, kun ne makaavat märehtimässä. Olen myös ajatellut parantaa ilmanvaihtoa lisäämällä tuulettimien määrää. Marraskuun ja huhtikuun välillä on hyvää aikaa tehdä huoltotöitä”, Mikael Österberg sanoo.

TEKSTI: Johan Svenlin KUVAT: Kasper Dahlkarl