Jessica Lange framför sin motspelare King Kong.
Trinity Mirror / Mirrorpix / Alamy Stock Photo

King Kongs älskling

Jättegorillan gjorde Jessica Lange känd. Mindre känd är hennes finländska släktbakgrund.

Få kan ha undgått att stöta på King Kong, jättegorillan som blev världskänd genom filmen med samma namn 1933, en berättelse som filmats också 1976 och 2005.

Som franchise-koncept förekommer King Kong-figuren även i ett otal andra sammanhang, senast i biograffilmen The New Empire, som hade premiär i våras.

Många av de mer seniora läsarna lär ha sett 1976-versionen av filmen, regisserad av John Guillermin med för den tiden avancerade filmeffekter (belönat med en special-Oscar), inte minst när Kong med sin skyddsling, den vackra Dawn, klättrar upp på Empire State Building.

Denna Dawn bar i 1976-versionen det verkliga namnet Jessica Lange, sedermera en av Hollywoods stora stjärnor, välkänd från en lång rad filmer.

Det många knappast har klart för sig är Jessica Langes finländska släktbakgrund, med Lochteå och Kuopio som huvudnoderna.

 

Släktskapet finns på Jessicas mamma Dorothys (1913–1998) sida. Dorothys mor hette Lilian Buskala (1894–1987), ett typiskt Lochteånamn, fadern hette Georg Ilmar Sahlman (1890–1985), född i Kuopio.

Lilians föräldrar John Buskala och Anne Niemelä hade emigrerat till USA några år innan Lilian föddes – två storasystrar var födda i Kalajoki.

Georg Ilmars föräldrar Johannes Sahlman och Eva Räsänen flyttade till USA efter sonens födelse.

Med andra ord var både Jessica Langes mamma, mormor och morfar alla finsktalande, och finska hördes emellanåt i Jessicas hem, om inte annars så när Dorothy satt i telefon med sin mamma.

Dorothy beskrivs som familjens emotionella klippa, lugn och jovialisk, medan Jessicas pappa Albert Lange däremot framstår som en orolig själ.

Hela aderton gånger under Jessicas uppväxt bytte familjen boplats i takt med att Albert tog nya jobb – järnvägsarbetare, affärsman och lärare, ”alltid på jakt efter något bättre, vad helst det än var”, enligt en beskrivning.

Albert (1913–1989) hade tysk far (Georg Lange, 1882–1958) och holländsk mor (Tena Eitens, 1890–1977).

 

Jessicas hemstad Cloquet i norra Minnesota var ett typiskt centrum för finländska invandrare, inte känd för mycket annat än en enorm vildmarksbrand som 1918 ödelade ett stort område och brände ihjäl 453 personer.

Efter high school drog Jessica 1967 som adertonåring till universitetet i Minneapolis för att studera måleri. Hon försökte anpassa sig till campuslivet och deltog i Vietnamdemonstrationer, men kände sig inte hemma i miljön.

Avgörande blev att hon våren 1968 började ta fotografilektioner. Läraren berättade om sin nya elev för sin vän, den spanskfödde fotografen Paco Grande, som kom för att checka om eleven verkligen var så vacker som hon beskrivits.

Det slutade med att Jessica lämnade studierna och tillsammans med Paco – som hon gifte sig med två år senare – och dennes bäste vän Danny Seymour, fotograf även han, stack i väg till Europa för att leva bohemliv.

Det blev det fråga om i allra högsta grad, med betoning på Spanien och Paris, och framför allt genom Danny Seymour – som hörde till en förmögen och kulturellt väletablerad familj – kom hon att umgås i samma kretsar som många dåtida berömdheter.

 

Tillbaka i New York satte Jessica med några vänner upp en pantomimscen. En konstart som hon gick in för ännu mer på allvar, när hon och Paco 1971 på nytt bosatte sig i Paris och hon vägledd av mimkonstens stora namn Ètienne Decroux började uppträda i en liten salong i Boulogne-Billancourt.

Fashionabla amerikaner kom vid denna tid ”i drivor” för att uppleva Paris. Andy Warhol, Palo­ma Picasso, Grace Jones, Jerry Hall är några namn som nämns. När Jessica första gången gick ut i Paris i musikartisten Antonio Lopez säll­skap, köpte han henne en aftonklänning i guldlamé à la Karl Lagerfeld.

Följande år bar det för Jessica och Paco i väg hem till ett konstnärscentrum i Minnesota. De upptäckte att vännen Danny Seymour, som umgåtts med Rollings Stones under deras Amerikaturné, var svårt nerdrogad.

Danny köpte en 38 fots yacht och seglade i väg för att bli fri från beroendet, men återvände aldrig. Paco och Jessica deltog länge i sökandet. Båten hittades till sist, men inte Danny.

Nu blev det San Francisco, där Jessica signerade ett kontrakt med agenturen Wilhelmina Models. Jessica hade hört att filmregissörer ofta sökte modeller där i stället för etablerade skådespelare.

Just det hände för Jessicas del. 1976 var filmproducenten Dino De Laurentis på jakt efter rätt huvudperson för nyfilmatiseringen av King Kong. Någon på agenturen kom ihåg att Jessica hade studerat en del teaterkonst.

Vid provinspelningen ropade De Laurentis till: ”Jag har hittat min Fay Wray!” Det var namnet på huvudrollsinnehavaren i filmatiseringen 1933.

 




Michail Baryshnikov och Jessica Lange på galamiddag.
Bild: Ralph Dominguez/MediaPunch/Alamy Stock Photo




Jessica Lange med familj 2006. Till vänster dottern Shura och svärsonen Bruce Bryan, till höger Sam Shephard och barnen Hannah och Samuel.
Bild: Jimi Celeste/PMc/Sipa Press/Scanpix


 

Jessica Lange var nu 27 år. Filmen blev ingen större kritikerframgång, men fick stor publik.

Jessicas roll som en hjälplös ung kvinna i King Kongs händer gav knappast heller stort utrymme för avancerat skådespeleri. Dock belönades hon med Golden Globe Award i kategorin Best Star of the Year.

Och nu var hon ett känt namn.

Ett litet urval av filmer där Jessica Lange har haft en av huvudrollerna:

Postmannen ringer alltid två gånger (motspelare Jack Nicholson), Tootsie (Dustin Hoffman), Cape Fear (Robert De Niro, Nick Nolte), Blue Sky (Tommy Lee Jones), Losing Isaiah (Halle Berry), Rob Roy (Liam Neeson), Blodsband (Gwyneth Paltrow), Titus (Anthony Hopkins), Don’t Come Knocking (Sam Shephard), Wild Oats (Shirley MacLaine, Demi Moore) och nu senast (2022) Marlowe (Liam Neeson).

Jessicas roller har varit av oerhört lika karaktär, inte sällan extrema, som roller som dödsängel, mordisk förförerska, sociopatisk änka och hypersexuell gotisk drottning. Hennes mångsidighet återspeglas i en lång rad utmärkelser.

Jessica Lange skilde sig 1981 från Paco Grande. Hon hade då sedan några år dejtat den sovjetiske megastjärnan inom danskonsten, Michail Baryshnikov, född i Lettland. 1974 hoppade han i samband med Bolsjojbalettens besök i Kanada av och blev genast engagerad som förste dansare hos America Ballet Theatre.

Baryshnikov kunde vid avhoppet knappast någon engelska alls, Jessica umgicks med honom på franska. Tillsammans fick de dottern Shura 1981.

Efter att Jessica följande år mött skådespelarkollegan Sam Shephard, i samband med filmatiseringen av Frances, blev de ett par, och skulle så förbli i 28 år. Deras barn Hannah och Samuel föddes 1986 och 1987.

 

Exempel på Jessica Langes släktingar


 

Pentti Niemelä, släktforskare och författare, född i Lochteå, är fjärde kusin med Jessica Langes mormor.

 

Jalmari Kolppanen, Mannerheimriddare, född i Lochteå, var sjätte kusin med Jessica Langes mormor.

 

Esko Lankila, tidigare stadsdirektör i Karleby, född i Lochteå, var femte kusin med Jessica Lange.

 

Elsa Marttila-Strandén, mångårig lärare i Terjärv, född i Kelviå, var sjunde kusin med Jessica Lange.

 

Altti Seikkula, tidigare landskapsdirektör i Mellarsta Österbotten, född i Kalajoki, var sjätte kusin med Jessica Lange.

 

Hannu Taipale, skidlöpare, OS-medaljör, född i Vetil, är sjunde kusin med Jessica Lange.

 

Leea Klemola, skådespelare och regissör, född i Vetil, är sjätte kusin med Jessica Lange.

 

Kerstin Kåll, journalist på Dagens Nyheter, född i Jakobstad, var åttonde kusin med Jessica Lange.

 

Valerie Ojala Keller, amerikansk skådespelare och modell, är sjunde kusin med Jessica Lange.

 

Hildur Stenbäck, åländsk konstnär, född i Esse, var åttonde kusin med Jessica Lange.

 

TEXT: Svenolof Karlsson