Värmekameran avslöjar det som ögat inte ser.

Värmekameror till låns i Nykarleby

Värmekameror kan snabbt ge besked om värme­läckage i en byggnad. Det gäller dock att kunna tolka resultatet rätt.

Nykarleby kraftverk och Nykarleby stad inleder en gemensam energisparkampanj. Två kompakta värmekameror har anskaffats och kan lånas via stadens centrumbibliotek i syfte att upptäcka energibovarna i hemmet.

Vanliga källor för värmeförluster är fönstertätningar och dörrtätningar. Värmekameran visar snabbt var läckagen är värst. En enkel åtgärd kan vara att skaffa nya tätningslister. Känns det dragigt i något rum, kanske värme­kameran kan avslöja orsaken.

Kamerorna fungerar bäst när vädret utomhus blivit kallare, och skillnaden mellan inomhustemperatur och utomhustemperatur alltså är stor.

Två kameror finns tillgängliga, så en energi- och tidseffektiv användning av dem är önskvärd, för att de ska kunna användas av så många som möjligt.

Enligt initiativtagaren Tony Eklund på Nykarleby kraftverk är det enkla syftet att bidra med en rent konkret stödfunktion när det kommer till energisparfrågor.

Kamerorna är av modellen Flir CX-3. I grundläget visar de en bild där de varmare ytorna representeras av varmare färger på spektret (som rött och gult) och kallare ytor av mer blåa nyanser.

 

Hur lätt är det att tolka de bilder som kameran visar?

”I allmänhet ser man snabbt var värmeläckor finns. Men det är klart att man kan bli konfunderad över skalan. Hur allvarligt är värmeläckaget”, säger Christian Backman, saneringsexpert på Kronqvist­bolagen i Nykarleby.

För mer exakta besked och en professionell bedömning av byggnadens tillstånd, kan det vara motiverat att anlita yrkesfolk.

”Det finns en statlig norm med direktiv för hur värmekamera ska användas i samband med täthetsgranskning. Till exempel behöver man under viss tid skapa undertryck i det hus som ska undersökas. Man får passa på när det inte blåser för mycket utomhus, gränsen har dragits vid sex sekundmeter. Och det tydligaste resultatet får man vintertid”, säger han.

En viktig aspekt att undersöka är om det finns en kondensproblematik. Kondens uppstår lätt när varm luft träffar en kall yta.

”I gamla stockhus är det sällan kondensproblem. I nya normenliga hus ska kondensproblem inte uppstå bara man använder tekniken rätt. Problemen är vanligast i halvgamla hus, som kanske renoverats utan sakkunskap”, säger Christian Backman.

En fackman med en bra värmekamera kan undersöka ett vanligt egnahemshus på ett par timmar. Med några timmars analysarbete av resultatet ska notan för det kunna hamna på omkring 500 euro, bedömer han.

 


Christian Backman