Eeva Lehtimäki on MTV3:n yhteiskuntatoimituksen päällikkö.
Eva-Stina Kjellman

Eeva nauttii poliittisen journalismin pyörteistä

”Miltä ensi viikon presidenttijuttu näyttää, onko kaikki valmista?”

Eeva Lehtimäki toimituksineen on myrskyisten eduskuntavaalien jälkimainingeissa hitaasti muuttamassa kurssia kohti tulevia presidentinvaaleja.

Uusi hallitus tarjoaa vielä otsikoita, mutta seuraavat vaalit ovat kaikkien huulilla viimeistään vuodenvaihteen jälkeen. Pöllölaakson käytävillä – MTV3:n uudessa lippulaivassa Pohjois-Helsingin Vallilassa – mainitaan Mika Aaltola, Olli Rehn ja Alexander Stubb. Eeva Lehtimäki pitää kirjaa ehdokkaista, jotta hän voi suunnitella haastattelut ja ehtiä ensimmäisenä kertomaan uutiset.

Huomenta Suomi -aamuohjelma on juuri päättynyt, ja kollega ja juontaja Jesse Kamras ehtii vaihtaa muutaman sanan pomonsa kanssa. Katseet ovat jatkuvasti tulevaisuudessa, seuraavassa lähetyksessä. Seuraavassa uutisessa.

”Presidentinvaalit ovat parhaat. Ne kiinnostavat koko väestöä tavalla, jolle mikään muu ei vedä vertoja.”

 

Eeva Lehtimäki on toimittaja, jolla on yli 20 vuoden kokemus tv-journalismista. Juuri hän johtaa usein vaalikeskusteluja sekä tekee merkittävimmät haastattelut ja ajankohtaisohjelmat. Hän on ollut MTV3:n politiikka- ja yhteiskuntatoimituksen päällikkönä muutaman vuoden.

Eevalla on kahdeksan toimittajan tiimi, jonka kanssa hän seuraa kotimaista ja maailmanlaajuista politiikkaa ja taloutta – tehtävä, joka on viime vuosina ollut erityisen haastava. Kun hän aloitti päällikkönä, Antti Rinne oli juuri eronnut, minkä jälkeen suuret uutistapahtumat ovat seuranneet toisiaan.

”Riippumatta siitä, miten stressaavaa työ on, tunnen olevani täällä kotona. En ikinä kyllästy siihen tunteeseen ja sykkeeseen, kun jotain suurta on meneillään.”

Sen sijaan Eeva huomaa väsyvänsä yhä useammin somessa ja eri keskustelufoorumeilla käytäviin väittelyihin – ja itse asiassa sulkee ne kokonaan.

”Olemme saavuttaneet pisteen, jossa nimettömillä foorumeilla on ok sanoa mitä vain. Asioita, joita ei ikinä sanoisi kasvotusten. Joskus, kun luen minulle saapuneita kommentteja, tunnen oloni niin väsyneeksi. On täysin sallittua huomauttaa asiavirheistä tai antaa rakentavaa kritiikkiä, mutta valtaosa on kuraa.”

TV-ruudussa esiintyminen tekee Eevasta kohteen kaikenlaisille kiusanhengille. Asiaa ei helpota se, että hän on myös nainen, terävä ja pätevä.

 

Eeva Lehtimäki on aina ollut kiinnostunut yhteiskunnallisista asioista. Historiasta ja äidinkielestä pitänyt oppilas tiesi jo lukioaikoina Ylivieskassa, että hän halusi työskennellä aiheen parissa. Opiskellessaan Jyväskylässä Eeva loi perustan, joka on hänen mukaansa kaiken A ja O, jos haluaa työskennellä toimittajana.

”Laaja yleissivistys, hyvä tietämys yhteiskunnan toiminnasta ja mahdollisimman monta kieltä – se on usein neuvoni opiskelijoille.”

Kesätyö kansallisessa uutistoimistossa tarkoittaa, että henkilö heitetään heti syvään päätyyn. Kun vakituiset journalistit ovat lomalla, sijaiset saavat hoitaakseen kaiken presidenttien vierailuista Naton huippukokouksiin.

”Olin kesällä itse asiassa valmiustilassa täysin eri lailla kuin aiemmin ja valmiina astumaan peliin, jos hallitus olisi kaatunut. Vaalikampanjat olivat kovat, mutta kukaan ei olisi voinut uskoa, että jälkimainingit muodostuisivat näin hankaliksi.”

 


MTV3 siirtyi vuoden alussa uuteen Pöllölaakso-toimipisteeseen Helsingin Vallilaan. Eeva Lehtimäki esittelee uutta studiota, josta lähetetään mm. aamuohjelma ja uutiset.
Kuva: Eva-Stina Kjellman

 

Eeva on syntynyt Pohjois-Pohjanmaan Vaalassa, mutta isän työpaikka valtion rautateillä vei perheen Ylivieskaan Eevan ollessa lapsi. Hän kasvoi ja kävi koulua Ylivieskassa, ja hän puhuu lämpimästi turvallisesta lapsuudestaan pienessä yhteisössä, jossa kaikki tunsivat toisensa – hyvässä ja pahassa. Hän oli aktiivinen yleisurheilija ja voimistelija, mutta myös musiikki veti häntä puoleensa.

”Mikään ei ollut parempaa kuin ahtautua autoon ja ajaa Nivalan Tuiskulaan. Se oli 1980-luvulla merkittävä paikka, kaikki suuret kotimaiset bändit esiintyivät Nivalassa.”

Kun Eeva aloitti opinnot Jyväskylässä, hänen isänsä sai rautateillä uuden työpaikan ja vanhemmat muuttivat pois. Myös hänen siskonsa ja lähimmät ystävänsä asuvat nykyisin muualla, minkä takia side kotikaupunkiin ei enää ole yhtä vahva.

Ylivieskalla on silti Eevan sydämessä erityinen paikka. Ja vanhojen luokkalaisten joukossa hän on nyt tv-julkkis, minkä Eeva huomasi luokkakokouksessa jokunen vuosi sitten.

”En pidä itseäni julkkiksena. Tavoitteeni ei ole ikinä ollut päästä esille, journalismi on aina ollut minulle tärkeintä.”

Eeva viihtyy parhaiten vaalien ja suurten, suorana lähetettävien tv-väittelyiden parissa. Silloin hänen kokemuksestaan on hyötyä. Vaikka käsikirjoitus olisi äärettömän yksityiskohtainen, suorassa lähetyksessä voi tapahtua mitä vain. Puheenjohtajan täytyy alati olla valmiina ohjaamaan lähetystä tiettyyn suuntaan.

”Paras ominaisuuteni on uskaltaa ja osata kuunnella ja reagoida.”

Kameran edessä esiintyminen tuli luonnostaan. Eeva Lehtimäki nauttii kirjoittamisesta, mutta ääni ja kuva kiinnostivat häntä jo opiskeluaikoina. Hän oli aktiivinen oppilaskuntansa radiokanavalla – ja lähetyksissä kuultiinkin usein häntä ja opiskelutoveri Arto Nybergiä. Vähitellen Eeva ryhtyi tekemään juttuja paikallisradioon, ja yhden Ylellä vietetyn kesän jälkeen hän jäi sille tielle.

 

Eeva Lehtimäki on vakuuttunut journalismin tulevaisuudesta. Pandemian aikana ja Ukrainan sodan puhjettua yhä useammat kerääntyivät kuuntelemaan perinteisiä uutislähetyksiä. Kyseessä on ilmiö, jonka MTV3 ja muutkin tiedotusvälineet ovat panneet merkille. Haasteena on säilyttää yleisön mielenkiinto.

”Siinä on pitkälti kyse paketoinnista. Enää pelkkä raportointi ei riitä, vaan täytyy pikemminkin selittää ja analysoida päivän tärkeimpiä uutistapahtumia. Vastata kysymykseen ”miksi”. Esimerkiksi Viiden jälkeen -iltapäiväohjelma ja Uutisextra-lauantailähetys puhuttelevat tällä hetkellä yleisöämme.”

Lehtimäen perheessä päivän sanomalehti on aina aamiaispöydässä eikä tv-uutisia jätetä välistä, mutta samalla Eeva on nähnyt, miten mediatottumukset muuttuvat nopeammin kuin analyytikot pystyvät ennustamaan.

”Nykypäivän jatkuvassa tietovirrassa meillä toimittajilla on entistä suurempi vastuu selvittää, mikä on totta. Samalla se kannustaa meitä yhä parempaan, jotta voimme saavuttaa yleisömme.”

 

Eeva Lehtimäki

Kuka: Toimittaja, joka on v. 2019 lähtien työskennellyt MTV3:n yhteiskuntatoimituksen päällikkönä. Asuu Helsingissä miehensä, graafikko ja kuvittaja Vesa Lehtimäen kanssa. Pariskunnan poika on vastikään muuttanut opiskelija-asuntoon.

 

Tausta: Kasvanut Ylivieskassa, tyttönimeltään Mikkonen. Opiskellut valtiotieteitä, maisterin tutkinto Jyväskylän yliopistosta.
 

Tykkää: Nauttii vapaapäivistä, käy lenkeillä perheen Martti-borderterrierin kanssa ja katselee elokuvia – perheen yhteinen kiinnostus. Kellarissa on itse rakennettu kotiteatteri. Teininä aktiivinen yleisurheilija, joka kilpaili opiskeluaikoina mm. SM-tason joukkuevoimistelussa edustaen Jyväskylän Naisvoimistelijoita.

 

Tällä hetkellä: Juontanut monia ajankohtais- ja vaaliohjelmia MTV3:lla ja tätä kautta tullut tutuksi tv-kasvoksi useille suomalaisille.

Eeva Lehtimäki...

…päällikkönä olemisesta: Tämä on minulle uusi rooli ja yritän mahduttaa siihen mahdollisimman paljon journalismia kaiken hallinnollisen työn ohella. Tärkein tehtäväni on luoda tiimilleni edellytyksiä tehdä mahdollisimman hyvää työtä. Uskon selkeään johtajuuteen ja vaadin, että kollegani ovat perillä asioista ja valmistautuvat huolellisesti.
 

…Suomen yhteiskunnallisesta ilmapiiristä: Se on juuri nyt kova, mutta samalla uskon, että on tärkeää juurta jaksain pestä likapyykki ja tuulettaa kaikkia mielipiteitä. Muuten emme voi jatkaa eteenpäin.

 

…ikimuistoisesta haastattelusta: Sain tilaisuuden haastatella presidentti Sauli Niinistöä aiemmin kesällä, kun hän antoi lausunnon hallituksesta ja rasismihuhuista. Se oli mielestäni tärkeä haastattelu, jossa oli selkeä sanoma siitä, että meidän täytyy huolehtia kansainvälisestä maineestamme. Lisäksi meillä oli poikkeuksellisesti runsaasti aikaa haastattelua varten.

 

…omasta tulevaisuudestaan: Olen iloinen palattuani uutisjournalismin pariin. Lyhyt jakso markkinointitoimistossa ja oman konsulttiyritykseni pyörittäminen saivat minut huomaamaan, miten paljon ikävöin uutissykettä. Kun MTV3 soitti ja tarjosi minulle päällikön työtä, olin heti valmis palaamaan. Tämä on minulle myös ammatillinen haaste, sillä en ole ikinä ennen ollut päällikkönä.

 

* Kun valtakunnalliset journalistipalkinnot jaettiin vuonna 2021, Eeva Lehtimäki oli ehdolla Vuoden journalistiseksi pomoksi. Perustelujen mukaan harvat journalistit ovat hyviä pomoja – ja päinvastoin – mutta tuomaristo totesi, että Eeva on saanut hyvää palautetta molemmissa rooleissa: ”Eevalla on klassinen uutisnenä ja hän on innoissaan, kun hänen alaisensa onnistuvat.”
TEKSTI: Sonja Finholm