Eeva Lehtimäki är chef för samhällsredaktionen på MTV3.
Eva-Stina Kjellman

När drevet går, står Eeva gärna längst fram

”Hur ser det ut med nästa veckas presidentgrej, har vi allt bokat?”

Mitt i efterdyningarna av ett ovanligt turbulent riksdagsval håller Eeva Lehtimäki och hennes redaktion sakta på att ändra kurs, med sikte på det kommande presidentvalet.

Än så länge bjuder den nya regeringen på rubriker, men senast efter årsskiftet kommer nästa val att vara på allas läppar. I korridoren i Pöllölaakso – MTV3:s nybyggda flaggskepp i Vallgård i norra Helsingors – nämns namn som Mika Aaltola, Olli Rehn och Alexander Stubb. Eeva Lehtimäki håller koll på nomineringarna – dels för att vara först ut med nyheter och dels för att kunna börja planera intervjuer.

Morgonprogrammet Huomenta Suomi är precis slut och kollegan och programledaren Jesse Kamras kommer ut ur studion och hinner byta några ord med chefen. Fokus är hela tiden framåt, på nästa sändning. Nästa nyhet.

”Presidentvalen är bäst, de engagerar hela befolkningen på ett sätt som inget annat lyckas göra.”

 

Eeva Lehtimäki är journalist med över tjugo års erfarenhet av tv-journalistik. Det är ofta hon som leder valdebatter och gör de tyngre intervjuerna och aktualitetsprogrammen. Sedan några år tillbaka är hon chef för politik- och samhällsredaktionen på MTV3.

Tillsammans med sitt team på åtta journalister håller hon koll på vad som händer inom den inhemska och globala politiken och ekonomin – en uppgift som inte varit alldeles enkel de senaste åren. När hon utnämndes hade Antti Rinne precis avgått och efter det har de stora nyhetshändelserna avlöst varandra.

”Men oavsett hur stressigt det är, så är det här jag hör hemma. Jag tröttnar aldrig på känslan och pulsen när något stort är på gång.”

Det som hon däremot allt oftare tröttnar på – och faktiskt också stänger av – är debatten som pågår i sociala medier och i olika debattfora.

”Vi har nått en punkt där det är ok att slänga ur sig vad som helst i anonyma fora, saker som du aldrig skulle säga åt någon ansikte mot ansikte. Ibland när jag läser de kommentarer jag själv får blir jag bara så trött. Det är okej att påpeka faktafel eller annars ge konstruktiv kritik, men det mesta är slask.”

Att synas i tv-rutan gör henne till ett villebråd för allehanda tyckare. Att hon dessutom är kvinna, vass och kunnig gör inte saken bättre.

 

Eeva Lehtimäki har alltid haft ett stort intresse för samhällsfrågor. Redan i gymnasiet hemma i Ylivieska visste hon att det här är något hon vill jobba med, hon gillade historielektionerna och modersmål. Under studietiden i Jyväskylä byggde hon upp en grund som enligt henne är a och o om man vill jobba med journalistik.

”Bred allmänbildning, goda kunskaper i hur samhället fungerar och så många olika språk som möjligt – det rådet brukar jag ge åt unga studerande.”

Ett sommarjobb på en nationell nyhetsredaktion innebär att du genast kastas ut i hetluften. När de ordinarie journalisterna är på semester är det vikarierna som får bevaka allt från presidentbesök till Nato-toppmöten.

”Men i sommar var jag faktiskt på stand by på ett helt annat sätt än tidigare, redo att rycka in ifall regeringen hade fallit. Valrörelsen var tuff, men att efterdyningarna skulle bli så här pass svåra trodde nog ingen.”

 


Sedan början av året finns MTV3 i nya utrymmen i Pöllölaakso i stadsdelen Vallgård i Helsingfors. Eeva Lehtimäki visar den nya studion där bland annat morgonprogrammet och nyheterna sänds.
Bild: Eva-Stina Kjellman

 

Eeva är född i Vaala i Norra Österbotten, men när hon var liten flyttade hela familjen till Ylivieska. Det var pappans jobb på statsjärnvägen som förde dem dit. Här växte hon upp och gick i skola. Hon pratar varmt om en trygg barndom i ett litet samhälle där alla kände alla – på gott och ont. Hon var aktiv friidrottare och gymnast, men drogs också till musiken.

”Det bästa vi visste var att trycka in oss i en bil och köra till Tuiskula i Nivala. Då på 1980-talet var det här riktigt stort, alla stora inhemska band uppträdde i Nivala.”

Efter att hon själv började studera i Jyväskylä fick pappan ett nytt jobb inom järnvägen och hennes föräldrar flyttade. Även hennes syster och närmaste vänner bor numera på annat håll och banden till hemstaden är därför inte längre så starka.

Men Ylivieska har en speciell plats i Eevas hjärta. Och bland hennes gamla klasskamrater är hon nu kändisen från tv, som de fick träffa på gymnasiets klassträff för ett antal år sedan.

”Själv har jag aldrig tänkt på mig själv på det sättet. Mitt mål har aldrig varit att få synas, det är journalistiken jag brinner för.”

Allra bäst trivs Eeva alltså när det drar ihop sig till val och de stora direktsända tv-debatterna. Där kommer hennes erfarenhet väl till pass. Oavsett hur detaljerade manus en direktsändning har kan vad som helst hända. Programledarna måste hela tiden vara beredda på att styra sändningen åt ett visst håll.

”Min bästa egenskap är att våga och kunna lyssna, och reagera.”

Bekvämligheten framför kameran kom naturligt. Eeva Lehtimäki gillar att skriva, men redan under studietiden var det ljud och bild som lockade. Hon var aktiv i studentkårens egen radiokanal – där hon och studiekompisen Arto Nyberg ofta hördes i etern – och så småningom började hon göra inslag för lokalradion, och efter en sommar på Yle var hon fast.

 

Eeva Lehtimäki är övertygad om att journalistiken har en framtid. Under pandemin och när kriget i Ukraina bröt ur samlades allt fler kring de traditionella nyhetssändningarna – ett fenomen som inte bara MTV3 utan även andra medier noterade. Utmaningen är att få dem att hållas kvar.

”Mycket handlar om paketering. Det räcker inte längre med att rapportera, utan snarare om att förklara och analysera dagens viktigaste nyhetshändelser. Att svara på frågan varför. Eftermiddagsprogrammet Viiden jälkeen och lördagsinslaget Uutisextra är exempel på grejer som just nu tilltalar vår publik.”

Hemma hos familjen Lehtimäki har dagens tidning alltid funnits tillgänglig på frukostbordet och tv-nyheterna har rullat i rutan, men samtidigt har hon sett hur medievanorna ändrar snabbare än någon analytiker hinner förutspå.

”I detta ständiga flöde av information har vi som journalister ett ännu större ansvar att ta reda på vad som faktiskt är sant. Men det driver oss samtidigt också att bli allt bättre, för att överhuvudtaget nå ut.”

 

Eeva Lehtimäki

Vem: Journalist som sedan 2019 leder samhällsredaktionen på tv-kanalen MTV3. Bor i Helsingfors tillsammans med sin man, grafikern och illustratören Vesa Lehtimäki. Parets son har precis flyttat till en egen studielägenhet.

 

Bakgrund: Uppvuxen i Ylivieska, flicknamnet var Mikkonen. Har studerat statskunskap och har en magisterexamen från Jyväs­kylä universitet.

 

Gillar att: Njuta av lediga dagar, gå på promenad med familjens borderterrier Martti och att se på film – familjens gemensamma intresse. I källaren finns en egenbyggd hemmabio. I tonåren var hon aktiv idrottare och under studietiden tävlade hon bland annat på FM-nivå i truppgymnastik med föreningen Jyväskylän Naisvoimistelijat.

 

Aktuell som: Har lett många aktualitets- och valprogram på MTV3 och har därmed ofta synts i tv-rutan hemma hos många finländare.

Eeva Lehtimäki om..

…att vara chef: Det här är en ny roll för mig, och jag försöker få in så mycket journalistik jag bara kan mellan allt administrativt arbete. Min viktigaste uppgift är att skapa förutsättningar för mitt team att göra ett så bra jobb som möjligt. Jag tror på ett tydligt ledarskap och kräver att mina medarbetare är pålästa och väl förberedda.
 

…samhällsklimatet i Finland: Det är tufft just nu, men samtidigt tror jag att det är viktigt att en gång för alla tvätta byket och vädra alla åsikter. Annars kan vi inte gå vidare.

 

…en intervju jag minns: Jag fick möjlighet att intervjua president Sauli Niinistö tidigare i sommar när han uttalade sig om regeringen och rasismryktena. Det kändes som en viktig inter­vju med ett tydligt budskap om att vi behöver vara måna om vårt internationella rykte. För ovanlighetens skull hade vi dessutom gott om tid för intervjun.

 

…sin egen framtid: Just nu är jag glad att vara tillbaka i nyhetsjournalistiken. Efter en kort session på en marknadsföringsbyrå och ett par år med eget konsultbolag insåg jag hur mycket jag saknar nyhetspulsen. När MTV3 ringde och erbjöd mig chefsjobbet var jag genast redo att återvända. Det här är också en yrkesmässig utmaning för mig som aldrig tidigare haft en chefsroll.

 

* När de nationella journalist­priserna delades ut år 2021 var Eeva Lehtimäki nominerad till årets chef. Enligt motiveringen finns det få journalister som är bra chefer – och tvärtom – men juryn konstaterade att Eeva har fått bra feedback i båda rollerna: ”Hon har en klassisk nyhetsnäsa och gläds när hennes redaktörer lyckas.”
TEXT: Sonja Finholm