Elämä eletään täällä

Olen kirjoittanut Ahman paluu -artikkelin itse omin sanoin ja ilmauksin. Myös kuvat olen ottanut itse.

Miksi kerron tästä? Siksi, koska nykyään ei ole enää itsestäänselvyys, että kirjoittaja vastaa itse tekstistä ja kuvista. Kuka tahansa voi nykyisin kotitietokoneellaan tuottaa ruotsiksi faktatekstiä Suomen ahmoista uuden tekoälyteknologian, kuten ChatGPT:n avulla.

Tekstini ainutlaatuisuus ja sitä myötä arvokkuus eivät johdu siitä, että olen kirjoittanut tekstin itse, vaan siitä, että se pohjautuu paikallistuntemukseen: tuoreisiin tietoihin Pohjanmaan paikallistilanteesta. Tietoihin, jotka eivät ole yleisesti saatavilla netissä ennen tämän artikkelin julkaisua. Näin ollen tiedot ovat myös tekoälyn saavuttamattomissa.

Luonnon paikallistuntemus on toimintani paras valtti, ja olen viime vuosina ryhtynyt rajoittamaan entistä enemmän tämän tiedon ilmaista jakamista muulle maailmalle. Lisäksi uskon, että tällainen tieto muuttuu tulevaisuudessa yhä arvokkaammaksi.

Kukaan ei enää tarvitse biologia tai eräopasta kasvien ja eläinten tunnistamiseen tai yleisesti luonnon kuvailemiseen metsässä. Nykyaikainen teknologia voi korvata tämän.

Sen sijaan pätevä luonto-opas voi tiedoillaan auttaa muita havaitsemaan, näkemään ja kokemaan paljon enemmän kuin mihin he omatoimisesti kykenisivät. Tästä syystä lopetin bloggaamisen jo kauan sitten enkä ole enää aktiivinen sosiaalisessa mediassa.

 

Pitäisikö minun hyödyntää teknologiaa, jotta voisin markkinoida itseäni, saada monta seuraajaa sekä tulla tunnetuksi, menestyneeksi, onnelliseksi ja rikkaaksi? Vastaus on, ettei minua kiinnosta pätkääkään elää tällaista elämää ”influensserina”, netissä ja saavutettavissa 24/7, oman uupumuksen ja mielenterveyden hinnalla.

Minulle menestyminen ja onni merkitsevät luonnonläheistä ja terveellistä elämää, luonnosta nauttien ja osana sitä mahdollisimman pitkälti.

Tästä näkökulmasta Katternö-lehden luonnosta kiinnostuneelle yleisölle kirjoittaminen on suuri etuoikeus. Uskon, että tämä lehti on kaiken lisäksi ja valitettavasti nykyisin sangen ainutlaatuinen. Saan nimittäin kirjoittaa täysin vapaasti aiheista, joiden uskon kiinnostavan muita. Ja kaiken lisäksi saan palkkaa.

Katternö-ryhmän paikallisomisteiset yritykset ovat ymmärtäneet, millainen voima paikallisessa ankkuroinnissa piilee. Elämä eletään täällä.

TEKSTI: Mattias Kanckos