Livet levs lokalt

Artikeln Järvens återkomst har jag skrivit själv med egna ord och meningar. Bilderna är också mina egna.

Varför skriver jag det? Jo, för att detta – att själv stå för text och bild – inte längre är någon självklarhet. Vem som helst kan numera sitta hemma framför datorn och generera en faktatext på svenska om järven i Finland med hjälp av ny AI-teknik som exempelvis ChatGPT.

Det som gör min text unik och i den meningen värdefull är inte att jag skrivit den själv, utan att den bygger på lokalkännedom: färska fakta om situationen lokalt i Österbotten. Den informationen finns inte allmänt tillgänglig på nätet innan denna artikel publiceras. Således är informationen också oåtkomlig för artificiell intelligens.

Lokalkännedomen om naturen är den största tillgången i min verksamhet, och jag har under senare år blivit allt mera restriktiv med att dela ut den kunskapen gratis till omvärlden. Jag tror vidare att denna typ av kunskap blir allt mera värdefull i framtiden.

Ingen behöver längre en biolog eller vildmarksguide med sig ut i skogen för att artbestämma växter och djur eller för att allmänt beskriva naturen på platsen. Det arbetet kan ersättas av modern teknik.

En kunnig naturguide kan däremot bidra med information som gör att man upptäcker, ser och upplever mycket mer än på egen hand. Det här är anledningen till att jag för länge sedan slutade att blogga och numera är inaktiv på sociala medier.

 

Borde jag utnyttja tekniken för att marknadsföra mig själv, få många följare, bli känd, framgångsrik, lycklig och förmögen? Svaret är att jag har noll intresse av att leva ett sådant liv som ”influencer”, uppkopplad och tillgänglig 24/7 med risk för utmattning och psykisk ohälsa.

Framgång och lycka för mig är att leva ett naturnära och hälsosamt liv, av och med naturen så mycket som det bara är möjligt.

Uppdraget att skriva för en naturintresserad publik i denna publikation är i det perspektivet ett stort privilegium. Ett upplägg som jag tror att numera dessutom och dessvärre är ganska unikt. Jag får nämligen skriva helt fritt om det jag tror kan intressera. Och får dessutom betalt.

De lokalt ägda företagen i Katternögruppen har förstått vilken kraft som finns i den lokala förankringen. Livet levs lokalt.

TEXT: Mattias Kanckos