Antti-Jussi Vahteala korostaa Korpelan Voiman vahvaa paikallista ankkurointia, mutta hän haluaa samanaikaisesti tehostaa yhteistyötä mm. Katternö-konsernin kanssa.

”Olisin mielelläni aloittanut uuden työni tapaamalla yhteistyökumppaneita. Teamsin kautta voi hoitaa monia asioita, mutta ei se kuitenkaan korvaa henkilökohtaisia kohtaamisia.”
Kasper Dalkarl

Kaupunginjohtaja siirtyi Korpelan Voimaan – Seitsemän kuntaa Antti-Jussi Vahtealan reviirinä

Korpelan Voima siirtyi 100-vuotiaitten joukkoon kaksi vuotta sitten. Antti-Jussi Vahtealan tehtävänä on nyt näyttää reitti tulevaisuuteen. Monitahoisia asioita on odottamassa.

Antti-Jussi Vahteala näyttää tien Korpelan Voiman päärakennuksesta Kannuksessa yhtiön konferenssi- ja edustustiloihin, kivenheiton päähän jokea kohti. Kyseessä on vanha talonmiehen asunto, joka on remontoitu uuteen käyttöön kauan ennen kuin sosiaalisen etäisyyden pitämisestä tuli arkipäivää.

”Rakennus on pandemian aikana osoittautunut hyödylliseksi. Otamme täällä vastaan vieraita, jolloin päärakennus säilyy oman henkilökuntamme käytössä,” Vahteala selittää istuttuamme pöytään kahvikuppien äärelle.

Terveydenhuoltoalan taustansa ansiosta Vahteala hallitsee epidemiologian tavallista syvällisemmin.

Vahteala opiskeli yo-tutkinnon jälkeen sairaanhoitajaksi ja sen jälkeen terveystieteen maisteriksi Kuopion yliopistosta.

Hän on valmistumisensa jälkeen työskennellyt pääasiassa Haapaveden kaupungin kunnallishallinnossa, kuusi viime vuotta kaupunginjohtajana. Hän on viime aikoina myös opiskellut kauppatieteitä Vaasan yliopistossa.

”Olen loppusuoralla ja tavoitteenani on valmistua maisteriksi tämän vuoden aikana.”

 

Oikeiden kohtaamisten kaipuu

Antti-Jussi Vahteala valittiin Korpelan Voiman uudeksi toimitusjohtajaksi viime kesänä ja hän aloitti työssään syyskuussa.

”Yhtiö on hyvässä kunnossa, ja paikallinen ankkurointi on valttia monissa liiketoiminnan osissa.”

Vahteala myöntää, että hänellä on ollut energia-alasta paljon opittavaa, mutta hänen mielestään on eduksi, että hän saa nyt erikoistua enemmän kuin kaupunginjohtajana toimiessaan.

”Kaupunginjohtajana piti olla perillä kaikesta. Johdin siinä työssä 750 työtekijän organisaatiota, täällä meitä on 37. Meillä on kuitenkin laajempi ikäjakauma. Vanhin työntekijämme aloitti yhtiössä vuonna 1979, kun taas nuorin juuri valmistui.”

Yhtiö on täynnä asiantuntemusta. Kevään aikana Vahteala saa taustajoukkoonsa uuden avainhenkilön, kun vastikään rekrytoitu Antti Kettu aloittaa Korpelan Voiman talousjohtajana. Kettu siirtyy tehtävään Vetelin Energian toimitusjohtajan paikalta.

Vahteala aloitti työssään juuri, kun rajoituksia kiristettiin pandemian toisen aallon takia.

”On ikävää, etten ole vielä voinut tavata henkilökohtaisesti asiakkaita ja yhteistyökumppaneita. Meidän täytyy kaikkien olla kärsivällisiä ja tehdä voitavamme, jotta selviydymme tästä parhaalla mahdollisella tavalla.”

 

Korpelan Voima

Korpelan Voiman seitsemän omistajakuntaa. Korpelan Voima omistaa yhdessä tytäryhtiönsä, Korpelan Energian, kanssa toiseksi suurimman osuuden Katternökonsernista, 26,54 % osakkeista. Omistusosuus on perua v. 1987–1988 kaupasta, jossa Katternö Oy osti Albäck Ab:n. Korpelan Voiman liikevaihto v. 2019 oli 43 miljoonaa euroa.

 

Peruspilarina oma sähköverkko

Korpelan Voiman omistavat Halsuan, Kalajoen, Kannuksen, Kaustisen, Lestijärven, Sievin ja Toholammin kunnat. Sähköverkko ulottuu laajojen haja-asutusalueiden ylitse, mikä asettaa omat vaatimuksensa.

”Toimitusvarmuus on uskomattoman tärkeässä asemassa, sillä sekä yksityis- että yritysasiakkaat ovat nykyään täysin riippuvaisia sähköstä arkensa pyörittämisessä. Panostamme paljon sähköverkon kunnossapitoon ja laajentamiseen. Tästä huolimatta olemme säilyttäneet hyvän sijan siirtomaksujen kansallisissa hintavertailuissa.”

Yhtiön viimeaikaisena suurena haasteena on ollut sähkön kysynnän ja tarjonnan tasapainottaminen.

”Sähköyhtiöiden on vaikea tehdä pitkäjänteisiä suunnitelmia suurten hintavaihteluiden takia. Tilanteesta kertoo paljon myös se, että sähkön hinta kävi välillä negatiivisena.”

 

Yhteistyötä etsimässä

Turpeen korvaamiseen tulevaisuudessa uudella energianlähteellä on saatava pitkäjänteinen ratkaisu.

”Meillä on Sievissä kaukolämpöverkko, jossa turve on tärkeä energianlähde. Ala tarvitsisi alueen toimijoilta poliittisen yhteisymmärryksen lähitulevaisuuden haasteissa.”

Vaikka Korpelan Voiman strategian mukaan yhtiön tulee säilyä paikallisena, näkee Vahteala yhteistyön tehostamisessa suuria mahdollisuuksia. Korpelan Voima on suhteellisen pieni toimija hyvin kilpailuilla markkinoilla, minkä takia olisi järkevää toimia yhdessä muiden kanssa esim. sähkönhankinnassa.

”Kun avaan oven täällä Kannuksessa ja katson ulos, näen useita tuulivoimaloita. Yksikään niistä ei valitettavasti kuulu Korpelan Voimalle. Olemme Katternö-konsernin kautta tuulivoiman osakkaana, mutta tulevaisuudessa pyrimme lisäämään tämän energianlähteen omistustamme.”

 

Uusia maita ja vesiä löydettävänä

Vahtealan lapset asuvat Haapavedellä ja tarkoitus on, että heillä on pysyvä koti siellä.

”Lapsilla on kaverit ja harrastukset Haapavedellä, vaikka mieluusti he käyvät Kannuksessakin. Vanhimmat lapset harrastavat musiikkia, pianon ja sellon soittoa.”

”Minä ja lasteni äiti emme ole erityisen musikaalisia, mutta lapsemme ovat silti lahjakkaita. Perhetuttumme huomasi asian, kun vanhin lapsemme soitti viisivuotiaana muumiläppärillä musiikkia,” Antti-Jussi Vahteala kertoo hymyillen lasten harrastusten taustoista.

Vahteala itse on viihtynyt nuoresta asti metsästysharrastuksen parissa. Vastikään hankittu mäyräkoira täyttää kesällä vuoden. Vahteala on edelleen Haapaveden hirvijahtiseuran jäsen.

”Sain syksyllä Kannuksesta kutsun osallistua vierasluvalla metsästykseen, mutta olen myös viihtynyt hyvin Haapaveden metsästysporukassa. Saa nähdä, mitä teen syksyllä.”

Vahteala innostui laitesukeltamisesta muutama vuosi sitten. Uudet maailmat odottavat löytämistään vedenpinnan alapuolella.

”On hienoa, että voin jakaa sukellusharrastukseni vanhimman lapseni kanssa. Kävimme viime kesänä sukeltamassa Pohjois-Norjan kirkkaissa vesissä ja suunnittelemme paluuta sinne kesällä, jos pandemiatilanne sallii matkustamisen.”

Antti-Jussi Vahteala

Kuva: Karolina Isaksson

Antti-Jussi Vahteala


Syntynyt Vesanto 1977.
Opinnot: sairaanhoitaja v. 2000, terveystieteen maisteri v. 2006, kauppatieteiden maisteri v. 2021
Työura: Haapaveden kaupunki v. 2004–2020 (talouspäällikkö, perusturvajohtaja, kaupunginjohtaja)
Perhe: viisi lasta: 15 v, 13 v, 10 v ja kaksoset 7 v
Harrastukset: metsästys, liikunta, sukellus
TEKSTI: Johan Svenlin