Barbro Enholmilla on selkeä toive: ”Toivon sydämestäni, että kokoelmani pääsee jonain päivänä näyttelyyn, jotta kaikki halukkaat pääsisivät näkemään sen.”
Karolina Isaksson

Keräilijöiden maakunta

Olemme kahdessa sukupolvessa siirtyneet aineellisesta niukkuudesta rehentelevään yltäkylläisyyteen. Kirpputoripöydät pullistelevat tavaraa, ja nyt myös ulkomaiset keräilijät kalastelevat leluaarteitamme.

Ennen riittivät käpy ja neljä tikkua, mielikuvitus huolehti lopusta. Nyt lapsille syötetään valmiita tarinoita, joihin täytyy jatkuvasti lisätä uusia hahmoja. Juuri kun kokoelma alkaa olla täydellinen, leluteollisuus vyöryttää esiin seuraavan suuren villityksen. Ja aivan kuin sekään ei riittäisi, lapset saavat uuden lelun joka kerran hampurilaisen ostaessaan.

”Säälin nykypäivän lapsia, jotka kasvavat tässä yltäkylläisyydessä. Minulla ei lapsuudessani ollut juuri leluja mutta en kaivannutkaan niitä. Käytimme mielikuvitusta ja loimme omia maailmojamme”, sanoo leluihin erikoistunut keräilijä Barbro Enholm.

Nykyään yksi hänen asuntonsa huoneista on katosta lattiaan täynnä leluja Pietarsaaressa, jossa hän asuu miehensä Reijo Luoman kanssa. Barbro näkee keräilynsä pikemminkin kulttuuriperinnöstä huolehtimisena kuin lapsuusajan lelujen puutteen korvaamisena.

”Lelut ovat kulttuuria, ja minä haluan keräilijänä huolehtia talteen hienot esineet, jotka muuten saatettaisiin vain heittää pois. Pidän niistä huolehtimista tärkeänä tehtävänä tulevaisuuden kannalta”, hän selittää.

Ajanhengen heijastusta

Kestävämmät muovinuket alkoivat 1950-luvulla korvata siihen saakka lähinnä koriste-esineinä toimineet hauraat nuket. Muovinukkeihin liittyy myös palanen paikallishistoriaa. Barbro Enholmin kokoelma sisältää muun muassa ne neljä erilaista PVC-nukkemallia, joita valmistettiin Forss & Goveniuksen tehtaalla Pietarsaaressa vuosina 1958–1959.

”Ennen oli tapana, että nuket katosivat syyskuussa ja sitten ilmaantuivat jälleen jouluaattona yllään uudet vaatteet. Siihen aikaan lapsilla oli usein yksi tai pari lelua, jotka kulkivat heidän mukanaan koko lapsuusajan.”

Edessämme on iso kaappi täynnä nukkeja. Lasiovien takana poseeraa uranainen Barbie kollegoineen erilaisissa ammatti- ja vapaa-ajan tamineissa.

”On niin hauska katsella Barbien vaatteita ja muita varusteita. Niistä näkee, kuinka ne heijastavat kulloistakin ajanhenkeä ja maailman tapahtumia.”

Barbro Enholm ei erotuksena moniin muihin keräilijöihin välitä alkuperäispakkauksista. Hän kaappaa toisinaan matkaansa joukon nukkeja ja vierailee koululuokissa ja lainaa nukkeja mielellään näyttelyihin vanhainkoteihin.

”Tietenkin on tärkeää suojata nuket valolta ja pölyltä, mutta ne ovat kaikesta huolimatta leluja ja silloin niihin pitää kyllä saada koskea. Toivon sydämestäni, että kokoelmani pääsee jonain päivänä näyttelyyn, jotta kaikki halukkaat pääsisivät näkemään sen.”

Barbro Enholmin mini-SWOT pohjalaisesta mielenmaisemasta: