Keräilijöiden maakunta

KIINNOSTAVAMPAA ELÄMÄÄ. ”Hauskoja esineitä vain tupsahtelee eteeni, se on antanut minulle paljon”, sanoo Barbro Enholm muutamien Muumi-esineidensä äärellä.

Pölyt pois vanhoista

Eri kokoelmat kasvavat koko ajan, ja niiden rakentaminen on vaatinut paljon aikaa ja vaivaa. Mutta Barbro ei pidä sitä vaivana.

”Hauskoja esineitä vain tupsahtelee eteeni. Elämästäni on tullut todella paljon kiinnostavampaa keräämieni tavaroiden ansiosta. Olen saanut oppia paljon. Suurinta antia ovat kaikki ne ihanat ihmiset, joita olen keräilyn kautta tavannut.”

Barbron uusin keräilyteema liittyy sairaaloihin ja vanhoihin lääkäri-instrumentteihin. Osa lasikaasin sisällöstä näyttää tutuilta, esim. ruiskut, sakset ja lääkepullot. Kaapissa on myös esineitä, joiden käyttötarkoituksen pystyy jotenkin päättelemään, ja sitten siellä on esineitä, joita (hui) tarkkailee mieluiten matkan päästä.

”Minä vartuin Östanlidin parantolassa. Se on leimannut suhdettani kaikkeen, mikä liittyy sairaalaan.”

Barbro pitää sairaalakokoelmassakin tarkan huolen siitä, että hän pystyy yhdistämään fyysisiin esineisiin niiden käyttäjiltä keräämiään kertomuksia.

”Olen nyt myöhemmin haastatellut monia Östanlidin potilaita, ja heillä on enimmäkseen valoisia muistoja siltä ajalta.”

Laaja kontaktiverkosto

Barbro Enholm on vuosien saatossa rakentanut oman kontaktiverkoston muihin keräilijöihin. Hän on löytänyt suuren osan esineistä kotiseudulta mutta osan hän on hankkinut eri matkoilla.

”Keräilijällä pitää olla onni puolellaan, olla oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Hauskinta on vaihtaa esineitä ja tietoa ilman rahaa keräilijöiden kesken.”

Kirppislöytöihin on edelleen hyvät mahdollisuudet meidän seudullamme, mutta viime vuosina keräilykohteiden kauppa on siirtynyt verkkoon kuten niin moni muukin asia. Toki keräilijöiden on helpompi paikallistaa verkosta juuri se, mitä he hakevat, mutta usein myös hintataso on noussut. Muumi-esineet esimerkiksi on kovasti haluttuja Japanissa, ja niitä myydään kovaan hintaan.

”Se on ikävä kehityssuunta, koska nyt emme saa pidettyä omia leluaarteitamme kotimaassa. Keräilijöiden väliset henkilökohtaiset yhteydet ovat heikentymässä ja raha nousemassa tärkeimmäksi.”

TEKSTI: Johan Svenlin KUVAT: Karolina Isaksson