Kun te nukutte…

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 20 vuotta siitä, kun perustin yritykseni ja kuljin omaa polkuani vastavalmistuneena biologina. Oikeastaan aloin työskennellä luontoselvitysten parissa jo v. 1999 pitkien kesälomien aikana, joten minulla on nyt 25 vuoden kokemus luontoalalta.

Minua tituleerataan toisinaan luontoasiantuntijaksi, ja titteli on oikeutettu siinä mielessä, että olen tehnyt kaikki mahdolliset virheet hyvin kapealla alalla.

Perustin yrityksen, koska halusin työskennellä mahdollisimman paljon ulkona luonnossa sekä asua Pohjanmaan maaseudulla. Se periaate pätee vieläkin, ja nykyisin työskentelen eniten luontoselvitysten parissa.

Rakastan kenttätyötä ulkona, ja luontoselvittäjänä saan viettää monta tuntia yksin luonnossa epätavallisina aikoina. Hyvin intensiivisen kevään ja alkukesän aikana herätyskelloni soi usein aamukahden ja -neljän välillä, ja työpäiväni on melkein päättynyt useimpien lomalaisten vasta herätessä.

Vaikka se on rankkaa, kyse on myös ehdottomasti parhaimmasta vuodenajasta. Töihin lähteminen ennen auringonnousua ei tunnu melkein koskaan raskaalta.

Tarvon aika usein lähellä asutusta tai teollisuutta aikaisina aamuina, myöhäisinä iltoina tai öisin. Luontoselvityksiä tehdään nimittäin äärimmäisen harvoin asumattomilla erämailla, vaan yleensä suuntaan kunnan rakennetuille tai uusille asemakaava-alueille.

 

Asutuksen läheisyydestä huolimatta saan silti nähdä paljon eläimiä ja lintuja. Moni varmasti yllättyisi siitä, kuinka suuri monimuotoisuus voi löytyä taajamien lähellä olevilta pieniltä metsäalueilta.

Näiden taajamaympäristöjen eläimet ovat piiloutumisen asiantuntijoita. Ne makaavat päiväsaikaan täysin liikkumatta välttääkseen paljastumisen, mutta kun yhteiskunta hiljenee yöllä, eläimet nousevat esiin ja jäisivät huomaamatta ilman erästä luontoselvittäjää.

Työkenttäni kattaa koko Pohjanmaan, joten on täysin mahdollista, että olen joskus seissyt juuri teidän talonne edessä kuuntelemassa lintuja, kartoittamassa kasveja tai yrittämässä tähyillä lepakoita.

Suosittelen lämpimästi, että jokainen nousee silloin tällöin aikaisin tai pysyy myöhään hereillä, jotta voisi nähdä rikkaan eläimistön kotinsa ympärillä. Jos joku sattuisi silloin huomaamaan minut, hän voi pysyä rauhallisena: tämä vihreäpukuinen olento on rauhanomainen.

TEKSTI: Mattias Kanckos