Nostetta. Rasmus Libäck ja hänen kollegansa viljelevät arkihuumoria kuorma-auton ohjaamossa
Karolina Isaksson

Kunnossapitäjät korissa

Viima ujeltaa lakeuksilla. Kruunupyyn Sähkölaitoksen kuorma-auton lavalle kiinnitetyssä nostokorissa on kaksi kelta-asuista miestä poistamassa vanhoja ilmajohtoja. Kori vähän huojuu laskeutuessaan hitaasti alas. Korista kiipeää kaksi asentajaa, Rasmus Libäck ja Mikael Holmqvist.

”Olemme ilmoittaneet alueen asiakkaille, että sähkö on poikki klo 12–13. Nyt kello on 12.47, ja kuten tavallista olemme aikaamme edellä”, Holmqvist sanoo hymyillen veikeästi ennen kun kiiruhtaa tekemään maanläheisempää hommaa sata metriä kauemmas. Kollega Libäck jää juttelemaan.

Hän toteaa, että huumori on hyvä kumppani ulkona sateessa ja tuiskussa. Kruunupyyn Sähkölaitoksella on neljä linja-asentajaa, ja he tekevät työnsä lähes aina pareittain.

”Kun on kahdeksan tuntia joka päivä samojen ihmisten kanssa, työkavereista tulee melkein kuin omaa perhettä. Kuorma-auton ohjaamossa ehtii puhua kaikenlaista. Joskus ehkä vähän väsymmekin toisiimme, mutta niihän se on kai perheissäkin.”

Hänen oikea perheensä on asunut Luodossa vuodesta 2015. Perheeseen kuuluu hänen itsensä lisäksi vaimo ja kaksi lasta. Perheenlisäystä on tulossa toukokuussa, ja Rasmus odottaa kuukauden isyyslomaa. Hän oli isyyslomalla syyskuun 2014, ja silloin ajatukset toisinaan karkailivat ohjaamon juttuihin.

”Kuukauden kyllä selviän, voin pitää yhteyttä suljetun Facebook-ryhmämme kautta, siellä lähettelemme toisillemme poikaporukan sisäisiä vitsejä.”

Valokuvaus on Rasmuksen rakkaimpia harrastuksia, ja hän saa harrastaa sitä myös työssä dokumentoimalla sähköverkkohankkeita.

”Aion tänä kesänä pitää taukoa omissa yksityisissä kuvauksissani, jotka muuten yleensä vievät paljon vapaa-aikaani.”

Sitten kollega palaa, ja he kiipeävät kuorma-auton hyttiin ja lähtevät seuraavalle työtehtävälle, yhdessä kuin poliisifilmin parivaljakko.

TEKSTI: Johan Svenlin