Upplyftande. Rasmus Libäck och hans kollegor odlar vardagshumor i lastbilshytten.
Karolina Isaksson

Underhållare i elbranschen

Snålblåsten viner över slätten. Uppe i lyftkorgen, som sitter fast på flaket på Kronoby Elverks lastbil, är två gulklädda personer sysselsatta med att klippa av uttjänta luftledningar. Korgen svajar lite när den sakta sänker sig ner igen. Ut ur korgen stiger de två montörerna, Rasmus Libäck och Mikael Holmqvist.

”Vi har meddelat de berörda kunderna om att strömavbrottet pågår mellan klockan 12 och 13. Nu är den 12.47, vi är som vanligt före vår tid”, säger Holmqvist med ett finurligt leende, innan han skyndar i väg för att göra en mer markbaserad arbetsinsats hundra meter längre bort. Kvar blir kollegan Libäck.

Han konstaterar att humor är bra att ha när man är ute i regn och rusk. Kronoby Elverk har fyra linjemontörer, och de åker nästan alltid ut parvis på jobb.

”När man tillbringar åtta timmar varje dag med samma personer, blir man nästan som en familj. Man hinner prata om allt i lastbilshytten. Ibland kan vi kanske bli lite trötta på varandra, men så är det väl också i familjer.”

Hans riktiga familj bor sedan 2015 i Larsmo. Den består av honom själv, hans fru och två barn. I maj väntas tillökning, och Rasmus ser fram emot en pappamånad hemma. Han var pappaledig också i september 2014, och då for tankarna ibland till snacket i lastbilshytten.

”En månad ska jag nog klara av, jag får hålla kontakten genom vår slutna Facebookgrupp, där vi skickar olika grabbiga internskämt.”

Ett av hans största intressen är fotografering, något som han också får utöva på jobbet genom att dokumentera elnätsprojekt.

”Den här sommaren kommer jag att ta en paus med privata fotograferingar, som annars brukar ta mycket av min fritid.”

Så kommer kollegan tillbaka och de sätter sig i lastbilshytten och åker iväg, samspelta som ett radarpar i en polisfilm.

TEXT: Johan Svenlin