Etäohjattu. Kun sähköverkkoon syntyy häiriö, on tärkeää, että katkaisijat ja erottimet toimivat, selittää Vetelin Energian Jussi Leppäniemi.
Karolina Isaksson

Turvaa sähkökatkojen varalta

Vetelin energia

Sähköverkkojen etäohjaus lisääntyy kaiken aikaa, ja siksi myös valvomon toiminnot täytyy turvata sähkökatkojen varalta. Vetelin Energia on asentamassa vuoden alussa dieselkäyttöisen vara-aggregaatin, joka huolehtii koko kiinteistön sähkönsaannista, jos sähköverkko sammuu.

”Olemme tähän saakka onnistuneet säilyttämään sähkönsaannin täällä Vetelin keskustassa, vaikka jossain päin verkkoa on ollut katkos, mutta on hyvä suojautua kaiken varalta”, sanoo Vetelin Energian toim.joht. Juha Kauppinen.

Myös yhtiön maanviljelijäasiakkaat ovat yhä laajemmin hankkineet tilalleen omat vara-aggregaatit.

”Maaseutu on taajamia alttiimpi sähkökatkoille, ja monet maatilan tärkeistä toiminnoista käyvät sähköllä. Jos lypsykoneet tai ilmanvaihto- ja kastelujärjestelmät yhtäkkiä pysähtyvät, tilalla syntyy vakavia ongelmia.”

Vetelin Energia pitää varastossa riittävästi dieseliä yhden vuorokauden käyttöön. Sinä aikana sähköhäiriö tullee korjatuksi, muuten on lähdettävä huoltoasemalle hakemaan täydennystä.