Mikael vei meidät tulevaisuuteen

 

Tätä kahdeksaa kuukautta kuvaillaan ennätysnopeaksi aikatauluksi, mikä osoittaa, että molemmat delegaatiot toimivat optimaalisesti.

Sopimuksen 38 sivusta osa sisältää pelkkiä muodollisuuksia, kun taas toiset asiat vaativat huomattavasti suurempia ponnisteluja ja joskus jopa tiukkoja vääntöjä.

Antell kertoo sadoista mutkikkaista kysymyksistä, jotka täytyi ratkoa, ja taidosta löytää tasapaino Yhdysvaltojen tahdon ja Suomen suvereenisuuden, lakien ja EU:n lainsäädännön välillä. Oli hetkiä, jolloin odottamattomat ongelmat olivat lähellä kaataa kaiken.

”Juutuimme pitkään Yhdysvaltain puolustusvoimien konseptiin toimittaa joukoilleen ruokaa ja lääkkeitä ulkomaille.”

”Amerikassa on pitkät perinteet oman miehistön huoltamisesta kotimaasta käsin. Kohtasimme tässä haasteita EU:n tuontisääntöjen muodossa, mutta tämäkin asia saatiin ratkaistua. Myös Ahvenanmaan erityisasema vaati jonkin verran selvityksiä.”

 

Suomi on nyt puolustuspoliittisesti askeleen lähempänä Yhdysvaltoja, mikä tarjoaa myös loistavan tilaisuuden elinkeinoelämälle. Diplomaattipiireissä on yleisesti tunnustettu totuus, että turvallisuuspolitiikka hyödyttää liiketoimintaa. Nato-jäsenyyden sanotaan jo nyt vahvistaneen Suomen tavaramerkkiä.

”Näemme kasvavaa kiinnostusta suomalaista teknologiaosaamista kohtaan mm. kvanttiteknologian ja tietoliikenteen alalla sekä mielenkiintoa Suomen energiateknologian innovaatioita, kestävyyttä, vihreää siirtymää, kaivostoimintaa ja ydinvoimaosaamista kohtaan.”

Mikael Antell sivuaa nyt toista suurta aluetta päivittäisessä työssään – kotimaansa markkinointia. Hänen on myöhemmin samana päivänä tarkoitus puhua Suomen kunniakonsulien edessä, joskin tällä kertaa valitettavasti videoyhteyden välityksellä.

”Rakastan luennoimista, mutta teen sen kaikista parhaiten livenä. Verkkoluennot eivät anna minulle tai yleisölle samaa tunnetta.”

Sen suhteen hän on oikeassa paikassa, sillä ulkoministeriö on ehkä se instituutio, joka on siirtynyt vähiten etätyöskentelyyn ja digitaalisiin kokouksiin.

”Suuri osa työstämme liittyy arkaluonteisiin tietoihin, joten valtaosa täytyy tehdä kasvokkain. Onneksi.”

 

Viisi tärkeää asiaa DCA-sopimuksesta

  1. Suomen ja Yhdysvaltojen kahdenvälinen puolustussopimus, joka määrittää puolustusyhteistyön pelisäännöt ja säätelee amerikkalaisarmeijan toimintaa Suomen maaperällä.
  2. Määrittää myös, kuka tutkii ja tuomitsee amerikkalaisten Suomen maaperällä tekemät rikokset, sotilaiden viisumivapauden ja verosäännökset, tarvikkeiden varastoinnin sekä missä amerikkalaisjoukot voivat oleskella ja rakentaa infrastruktuuria.
  3. Sopimus täydentää Suomen Nato-jäsenyyttä. Noin 20 muulla maalla on vastaava sopimus Yhdysvaltojen kanssa.
  4. DCA = Defence Cooperation Agreement.
  5. Eduskunta hyväksyi sopimuksen heinäkuussa 2024 perustuslakivaliokunnan, lakivaliokunnan ja puolustusvaliokunnan lausuntojen jälkeen.

 

Haluatko lukea lisää? Ulkoministeriö on koonnut DCA-sopimuksesta kysymyksiä ja vastauksia: um.fi/kysymyksia-ja-vastauksia-dca-puolustusyhteistyosopimuksesta

 

Lähteet: Ulkoministeriö, Hufvudstadsbladet

 

Mikael Antell


Mikael Antell
Kuva: Karl Vilhjálmsson

Ammatti: Diplomaatti ja ulkoministeriön poliittisen osaston apulaisosastopäällikkö.

 

Kuka: Syntynyt ja kasvanut Vaasassa, jossa perheellä on edelleen kesämökki. Naimisissa Sonjan kanssa, kaksi aikuista poikaa.

 

Tausta: Koulutukseltaan valtiotieteilijä. Ulkoministeriön palveluksessa v. 1995 lähtien. Suomen Tukholman-suurlähetystön entinen ministeri ja Suomen Norjan-suurlähettiläs v. 2018–2022. Lisäksi työskennellyt EU-asioiden parissa sekä Tanskan ja Chilen suurlähetystöissä.

 

Vapaa-ajalla: Pitää jalkapallosta ja pelasi nuorena Vasa IFK:ssä. Myös pojat ovat perineet rakkauden lajiin. Viettää mielellään aikaa kesämökillään, jossa hän rentoutuu, kalastaa, lukee ja seurustelee perheen ja ystävien kanssa. Chilessä vietetyt vuodet vahvistivat hänen kiinnostustaan latinalaisamerikkalaista kulttuuria ja espanjan kieltä kohtaan.

 

Tällä hetkellä: Johti Suomen delegaatiota DCA-sopimusneuvotteluissa Yhdysvaltojen kanssa v. 2023.

 

Vasa IFK:n vuoden 1992 edustusjoukkue

Joukkuepelaaja Mikael. Vasa IFK:n vuoden 1992 edustusjoukkue, jossa Mikael Antell (alaoikealla) pelasi keskikenttää. Mikaelin jalkapalloura alkoi gerbyläisessä BK-48:ssa, minkä jälkeen hän siirtyi 12-vuotiaana Vasa IFK:iin, joka hänen edustusjoukkueaikoinaan pelasi miesten kakkosessa. Harjoittelu tapahtui talvella pääasiassa Åbo IFK:n riveissä Mikaelin opiskellessa Turussa. Hän opiskeli Englannissa syksystä 1992 kevääseen 1993 ja pelasi Sheffieldin yliopiston joukkueessa. Mikael palasi jälleen kotiin syksyllä 1993 ja auttoi nostamaan Vasa IFK:n miesten ykköseen, mutta laittoi sen jälkeen kengät naulaan tällä tasolla. Hän toimi vielä pari kautta Wasa-88:n pelaavana valmentajana miesten nelosessa.
TEKSTI: Sonja Finholm