AURINKOON. Simon Kanckos ja Tommy Sassila hankkivat uutta tietoa.
Karolina Isaksson

Näyteikkuna aurinkoenergialle

Esse Elektro-Kraft Ab

Myös meidän alueellamme alkaa olla yhä useampia mikrotuottajia, jotka haluavat myydä ylijäämäsähköään. EEKAB ostaa sähköä puolelta tusinalta asiakkaita, ja lisää on tulossa. Ähtävän sähköasemalle on alkukesästä asennettu aurinkoenergialaitos oman henkilöstön ja asiakkaiden tietotason lisäämiseksi.

”Haluamme testata ja näyttää asiakkaillemme, minkä verran sähköä he voivat odottaa saavansa tavallisesta markkinoilla myytävästä aurinkoenergiapaketista. Laitoksemme sähköntuotantoluvut laitetaan piakkoin verkkosivullemme, ja asiakkaamme voivat siellä verrata niitä omaan kulutukseensa”, Simon Kanckos selittää.

Mikrotuottajilla on myös vastuu turvallisuudesta.

”Heidän laitoksensa on rakennettava niin, etteivät ne syötä sähköä verkkoon, kun teemme sähköverkon huoltotöitä”, Tommy Sassila sanoo.

5 kW järjestelmän hintaluokka on 8 000 euroa, ja se sopii taloihin, joissa on suuri kattopinta-ala. Mikrotuottajien järjestelmät ovat yleensä 3 kW.

”Me olemme suunnanneet paneelit etelää kohti, mutta yksityisasiakkaiden, jotka käyttävät eniten sähköä iltapäivällä ja illalla, kannattaa suunnata ne länteen”, Kanckos ja Sassila toteavat.

KUVAT: Karolina Isaksson