Magnus Hall, Vattenfallin toim.joht.
Vattenfall

Sähköala haluaa nollapäästöt

Eurelectric, Brysselissä toimiva sähköalan lobbausjärjestö, on julkaissut manifestin nopeammasta siirtymisestä uusiutuvaan sähköntuotantoon ja sen myötä kasvihuonekaasujen nollapäästöihin.

Johtavat sähköntuottajat asettavat manifestilla Vision For The European Electricity Industry riman korkeammalle kuin mikään muu teollisuudenhaara: ”Olemme valmiit tekemään voitavamme luodaksemme ilmastoystävällisen yhteiskunnan paljon ennen vuotta 2050, ja sähkö on avain siihen.”

Eurelectricin hallituksen kahdesta varapuheenjohtajasta toinen on Vattenfallin toimitusjohtaja Magnus Hall. On selvää, että tämän Ruotsin valtion omistaman yhtiön ilmastoprofiili näkyy EU-maisemassa:

”Sähkön käytön lisääminen kuljetus-, lämmitys- ja teollisuussektorien energiamuotona on tärkeimpiä asioita kahden varapuheenjohtajuusvuoteni aikana”, Magnus Hall ilmoitti valintansa yhteydessä Eurelectricin vuosikokouksessa.

Hän korostaa muina priorisointialueina uusiutuvien energianlähteiden vakaata investointiympäristöä, vahvempaa päästökauppajärjestelmää Euroopassa sekä kustannustehokkaan ja toimitusvarman järjestelmän turvaamista energiamarkkinoiden integraatiolla.

Järjestön puheenjohtajisto, mukaan lukien sen tanskalainen pääsihteeri Kristian Ruby (entinen EU:n tuulivoimalobbari), kertoi aloitteesta Brysselissä joulukuussa pidetyssä lehdistötilaisuudessa. Tarkoituksena on varmistaa Eurelectricille paikka kaikkiin pöytiin, joissa keskustellaan YK:n Pariisin ilmastosopimuksen ja EU:n ilmastositoumusten kehittämisestä.

Kun Katternö-lehti kysyi, onko ydinvoima nykyään kielletty tai jopa ”ruma” sana, koska sitä ei mainita Eurelectricin manifestissa, puhujakorokkeelta vastattiin:

”Ei, tietenkin ydinvoima kuuluu kuvaan useissa EU-maissa. Me keskitymme päästöttömään sähkönkäyttöön ensisijaisena keinona kestävän yhteiskunnan aikaansaamiseksi, ja olemme tyytyväisiä näkemästämme uusiutuvan sähköntuotannon kasvusta.”

 

Eurelectric on Euroopan sähköteollisuuden etujärjestö ja edustaa 3500 yritystä 32:sta Euroopan maasta. Toimisto sijaitsee Brysselissä. Hallituksen puheenjohtaja on Francesco Starace, italialaisen Enel-sähköyhtiön toimitusjohtaja. Varapuheenjohtajina ovat Vattenfallin Magnus Hall sekä brittiläisen Scottish and Southern Energy -yhtiön toimitusjohtaja Alistair Phillips-Davies.

TEKSTI: Bengt Magnusson