Pientäkin turbiinia täytyy huoltaa. Kaksi vuotta sitten vaihdettiin pääöljypumppu ja öljyt järjestelmässä, jossa kiertää 5 000 litraa öljyä. Viime syksynä turbiinin mekaaniset osat ja oheislaitteet puhdistettiin ja tarkistettiin sekä osa niistä vaihdettiin uusiin.
Karolina Isaksson

Suuren luokan hienomekaniikkaa

Sähköä tuottava turbiini joutui Herrforsin lämpövoimalassa Ylivieskassa varikolle vähän aiottua pidemmäksi aikaa, mutta nyt se on jälleen toimintakunnossa.

”Turbiinin osa lähetettiin huoltoon ulkomaille, ja siellä sattui vahinko, jonka vuoksi korjaushanke viivästyi 13 viikkoa”, kertoo Herrforsin voimalaitospäällikkö Tommi Salo.

Sähköntuotanto oli pysähdyksissä huoltotyön vuoksi, mutta voimala tuotti tavalliseen tapaan kaukolämpöä ja prosessihöyryä.

”Sähkö on voimalan päätuotteen eli kaukolämmön sivutuote mutta silti tärkeä osa, jotta saamme laitoksesta energiaa mahdollisimman hyvällä hyötysuhteella. Normaalivuotena tuotamme noin 25 000 MWh sähköä, mikä vastaa viidesosaa Ylivieskan sähkönkulutuksesta.”

Turbiini otettiin käyttöön vuodenvaihteessa 1993–1994, ja sille tehtiin edellinen täyshuolto v. 2009. Huoltoaikataulun mukaan turbiinille täytyy tehdä tämänlaatuinen huolto aina 50 000 käyttötunnin jälkeen. Koska turbiini käy nykyään noin 7 000 tuntia vuodessa, seuraava huolto on tulossa siis 7–8 vuoden kuluttua.

TEKSTI: Johan Svenlin KUVAT: Karolina Isaksson