Pirilöläinen Christian Envall paikassa, jossa Jacobstads Wapen todennäköisesti laskettiin vesille 255 vuotta sitten.
Kasper Dalkarl

Täällä rakennettiin Jacobstads Wapen

Pirilöläinen Christian Envall on satavarma: tässä metsässä rakennettiin alkuperäinen Jacobstads Wapen.


Christian on löytänyt alueelta useita käsin taottuja nauloja. Tässä muutamia esimerkkejä.
Kuva: Kasper Dalkarl

 

Edellisessä Katternö-julkaisussa kerrottiin, että Jacobstads Wapen -kaljaasista 1990-luvulla rakennettu samanniminen replika seilaa taas pian. Aluksesta kertovat lähteet paljastavat, että alkuperäinen kaljaasi, joka laskettiin vesille v. 1767, rakennettiin luultavasti Pirilössä Petter Teliinin omistamalla telakalla.

”Tämä on hyvin todennäköistä”, kertoo Christian Envall, joka vietti lapsuutensa otaksutun telakan lähellä Pirilössä. Hänen sukunsa muutti seudulle jo v. 1781.

”Kaikki täällä asuvat ovat aina tienneet, että täällä rakennettiin laivoja 1700-luvulla”, hän lisää.

Telakka ja sen historia ovat herättäneet Christianin kiinnostuksen. Alueelta on vuosien mittaan löydetty useita telakkaan liittyviä esineitä, ja paljon on varmasti vielä piilossa maassa.

Christianista oli lapsena jännittävää etsiä alueella aarteita. Erityisen paljon esineitä löytyi 20 vuotta sitten tiehankkeen yhteydessä, esimerkiksi käsin taottuja nauloja, vasaran pää ja osia taontatangosta.

Kiviröykkiöissä ja niiden ympärillä on eriväristä ja -rakenteista kuonaa ja tiiliskiviä. Laajalla alueella on puuhiilikerrostumia. Löydökset viittaavat siihen, että alueella on muinoin ollut ahjoja ja harkkohyttejä.

Christian on poiminut talteen useita pienempiä löydöksiä, kuten savipiippuja, nastoja, lasia, jopa 130 grammaa painavan valetun metalliseoksen sekä tanskalaisen killingin vuodelta 1771. Läheltä rantaa löydettiin hopealusikka ennen Christianin syntymää.

Ainutlaatuinen todiste alueen muinaisesta käytöstä oli korkea mänty, jonka rungon läpi oli tehty suuri, suorakulmainen reikä. Puuta ei enää ole olemassa, mutta Christianin isä on antanut siitä yksityiskohtaisen kuvauksen.

”Reikää käytettiin varmaankin höyry­taivutukseen eli puun taivutukseen aluksen rakennuksessa tai korjauksessa. Tämän takia alueella on myös joskus ollut höyrytyslaatikko, jossa puutavaraa on pehmennetty lämpimällä höyryllä”, Christian Envall selittää.

Vanhojen karttojen tutkimus on kirkastanut kuvaa telakasta. 1700-luvulla Pirilö on ollut saari, jonne pääsi ainoastaan veneellä.

”Elias Teliin omisti Pirilön tilan vuosina 1728–1734, ja hänen kolme poikaansa perivät kukin kolmasosan tilasta. Heistä yllä mainittu Petter rakensi Pirilöön maatilan päärakennuksen, vaikka hän raatimiehenä asuikin Pietarsaaressa. Petterin talosta on pystyssä vielä puolet”, Christian kertoo.

Yhteyttä telakkaan vahvistaa entisestään se, että Petterin veli Anders Teliin toimi Pietarsaaressa laivanrakentajana ja Petterin lanko kuului kaupungin laivanvarustajiin.

Christian Envall tekee noin 2–3 metrin maankohoamisen perusteella valistuneen arvauksen, että Jacobstads Wapen -kaljaasin tarkka rakennuspaikka oli pieni metsikkö, joka on tällä hetkellä avohakkuualuetta.

 

Täältä löydät Christian Envallin oman koosteen löydöksistä. Kooste on ainoastaan ruotsinkielisenä.

TEKSTI: Svenolof Karlsson