Aurinkokennoja Tsernobylin onnettomuusreaktorin suojakuoren vieressä.
Genya Savilov/TT Bild

Uutta sähköntuotantoa Tšernobylissä

Tšernobylissä aloitetaan uudelleen sähköntuotanto nyt helmikuussa. Tosin aurinkokennoilla eikä ydinreaktorilla.

Liki 32 vuotta sitten, 26. huhtikuuta 1986, Tšernobylin ydinvoimalan reaktori neljä räjähti Ukrainassa sen jälkeen, kun sillä oli tehty useita sääntöjenvastaisia kokeita. Noin 200 neliökilometrin alue ydinvoimalan ympäriltä evakuoitiin vakinaisista asukkaista onnettomuuden jälkeen. Viimeisin Tšernobyl-reaktoreista suljettiin v. 2000.

Tuhoutuneen reaktorin ylle on rakennettu jättimäinen suojakuori, ja alueelle pääsee nyt jälleen. Asennusteholtaan yhden megawatin aurinkokennopuisto sijaitsee vain sadan metrin päässä suojakuoresta.

Hanketta toteuttaa saksalais-ukrainalainen yhtiö, Solar Chernobyl, joka arvioi investoinnin maksavan itsensä seitsemässä vuodessa. Se on mahdollista, koska Ukrainan hallitus on taannut ”50 prosenttia Euroopan keskiarvoa korkeamman sähkönhinnan”, näin hankkeen puhemiesten mukaan.

Mikäli hallituksen suunnitelmat toteutuvat, Tšernobylin alueelle asennetaan tulevaisuudessa satakertainen määrä aurinkokennoja. Aurinko-olojen ilmoitetaan vastaavan Etelä-Saksan oloja. Etuna on, että hanke voi hyödyntää ydinvoimala-ajan vankkaa sähköverkostoa.

Valtaosa Ukrainan sähköstä tuotetaan edelleen ydinvoimalla, käytössä on 15 ydinreaktoria ja rakenteilla on kaksi uutta.