Tulevaisuuden aurinkokennoja?

Orgaanisia aurinkokennoja

Etelä-Tanskan yliopiston tutkijat uskovat ultraohuiden ja orgaanisten aurinkokennojen tulevaisuudenvalloitukseen.

He ilmoittivat juuri vuodenvaihteen alla kehittäneensä aurinkokennoja, jotka ovat paperinohuita (paksuus 1/100-osa mm), läpinäkyviä ja taivuteltavia. Näitä aurinkokennoja voidaan tulevaisuudessa rullata kalvoina talojen ja autojen katoille ilman, että estetiikka kärsisi, toteaa hankkeen vastuuhenkilö Morten Madsen.

Aurinkokennoja voidaan myös lisätä vaatteisiin, joten kuluttajalla on energiaa saatavillaan, esim. mobiililaitteiden lataamiseen.

Tällä hetkellä haasteena on aurinkokennojen käyttöikä. Kun nykyiset prototyypit altistuvat auringolle tai ilmalle, ne vähitellen hapettuvat. Mutta Morten Madsen uskoo, että niistä saadaan tehtyä vakaita oikeanlaisilla lisäaineilla.

Menetelmien kehittäminen aurinkokennojen painamiseksi suurikokoisina ja suuressa mittakaavassa on sitten seuraava askel. Nyt aluksi kehitetyt aurinkokennot ovat vain senttimetrin kokoisia, kuten kuvasta näkyy.

Nämä ensimmäiset orgaaniset aurinkokennot pystyvät hyödyntämään 13 % aurinkoenergiasta. Morten Madsen uskoo luvun voivan kasvaa tästä merkittävästi, kun kennojen koko suurenee.