Daniela Mårtenson

Nu börjar det vara den tiden på året när trädgårds­drömmarna väcks till liv. Jag går runt och klipper barrträd, planerar sommarens projekt och längtar efter de första knopparna som snart sticker fram under snön här utanför. Varje höst gräver jag ner lökar i jorden och det är alltid lika spännande att se vad som kommer upp. Jag tänker gärna hållbart och försöker satsa på sorter som återkommer och sprider sig – som olika slags krokusar, nunneört och botaniska tulpaner.

Min energi handlar om en mix av arbete och fritid. Jag har haft turen att alltid ha kreativa arbetsuppgifter som ger mig energi. Trädgården här vid sommarstugan i Fagernäs i Larsmo erbjuder en annan sorts energi, men ändå hänger de tätt samman – både i mitt vd-jobb och i trädgården handlar det om utveckling och att anta utmaningar.

I trädgårdskretsar pratas det mycket om zoner, och jag utmanas av att lyckas med växter som egentligen inte ska kunna klara sig i vårt klimat. Jag tycker om att bygga mikroklimat och att integrera trädgården i den omkringliggande miljön och skapa rum där både växter och djur trivs.

Mina äldsta växter är femton år gamla, andra är nyare. Trädgården lever hela tiden. Eftersom vi har en stenig tomt full med rötter handlar fritiden också mycket om grovarbete – om smutsiga händer djupt ner i myllan och att ta i allt vad jag orkar. Då trivs jag!

 

Daniela Mårtenson

Daniela Mårtenson är vd för Jakobstadsregionens utveck­lings­bolag Concordia och har ett stort trädgårdsintresse.
Bild: Eva-Stina Kjellman