Kati Pehkonen

Jag har dagligen mycket kontakt med människor i mitt jobb. Det är skönt att komma hem, vara ensam och ägna sig åt sina sysslor i sin egen takt. Då känns det som att mina batterier laddas. Att träffa vänner och få skratta tillsammans tillför också energi som kan räcka i flera dagar efteråt.

Nu ser jag fram emot våren. Det piggar alltid upp mig, när dagarna blir längre och ljuset återvänder. Då märker jag också att jag klarar mig med mindre sömn. Förra hösten kom min bok ut och jag hade fullt upp med att möta läsare och diskutera boken. Det visade sig vara ett bra sätt att ta sig förbi den mörka årstiden.

Att forska i lokalhistoria ger ett perspektiv på hur livet har varit under olika tidsperioder i våra trakter. När man jämför hur till exempel Stora ofreden och fortsättningskriget påverkade livsvillkoren, kan man konstatera att vi nu lever i en period med många fördelar. Även om vår tid kan kännas hektisk och krävande, så är det en bra tid att leva nu.


Kati Pehkonen är släkt- och lokalhistorieforskare och författare till boken Isoviha – miehitysvuodet 1714–21 Ylivieskassa. Hon tilldelades Pietari Päivärinta-priset 2021 för sina insatser inom lokalhistorieforskningen.
Bild: Kasper Dalkari