Ebba Brahe, porträttmålning från okänt år.
Wikipedia

Ebba Brahe

Ebba Brahe blev aldrig drottning, men väl en ledande dam i riket.

Ebba Brahe föddes in i högadeln 1596. Pappa magnus och farfar Per brahe var grevliga, farmor Beata kom från den friherrliga släkten Stenbock. Mamma Brita var född i den grevliga släkten Leijonhufvud, mormor Ebba i riddarsläkten Lilliehöök.

Då morfar Sten Leijonhufvud var svåger till Gustav Vasa, hade Ebba Brahe en direkt koppling till kungahuset. Per Brahe d.y. – född 1602 och sedermera välkänd generalguvernör över Finland – var hennes kusin.

Ebba föddes på sin mormors gård Lärjeholm nära den norska gränsen, och förmodligen var valet av orten ingen slump. Tiden var orolig, till exempel förrättades samma dag som Ebba föddes, den 16 mars, en rannsakning vid tinget i Pälkäne efter att knektar brutalt hade misshandlat kvinnor och män i Pakkala by med stridshammare och knutpiskor, en av de händelser som föregick det så kallade Klubbekriget.

Efter moderns död 1611 introducerades Ebba femton år gammal som hovjungfru hos drottning Kristina och lärde så känna de kungliga barnen, bland dem den ett år äldre kronprinsen Gustav Adolf.

Ännu samma år dog Karl IX. Gustav II Adolf blev därmed kung, men skulle som tonåring ännu få vänta på de fulla befogenheter som detta innebar.

Gustavs och Ebbas kärlekshistoria är välkänd och omskriven. Uppenbart var förälskelsen ömsesidig. Gustav tilltalade i brev 1612 Ebba som sin ”hjärtans allrakäraste” och påminde henne om att hon lovat tala med sin pappa. Rimligtvis om ett frieri.

Mamma Kristina, änkedrottningen, däremot satte beslutsamt emot. Bara en furstedotter var god nog för hennes son. Gustav vädjade i brev till Ebba att inte lyssna på dem vid hovet ”som försöker vända dig ifrån mig”. Det blev en maktkamp, där kungen till sist gav upp för sin mamma. Hans lott blev att gifta sig med Maria Eleonora, dotter till kurfursten av Brandenburg.

Jacob de la Gardie anmälde sitt intresse för Ebba hos hennes far, medan kungen ännu uppvaktade hans dotter, och fick godkänt. Jacob hade meriterat sig väl som krigsofficer genom att bland annat plundra Novgorod.

Jacobs far var den franske fältherren Pontus de la Gardie, som mot sin vilja hamnat i Sverige som krigsfånge. Jacobs mor Sofia Johansdotter var utomäktenskaplig men erkänd dotter till den nämnde Johan III, vilket kom att leda till att Jacob efter sina föräldrars död växte upp hos sin mormor Karin Hansdotter i Finland; Karin ägde gods i bland annat Pargas, Birkala och Kangasala.

Mötet mellan Ebba och Jacob utföll väl, och bröllopet stod i Storkyrkan i Stockholm midsommardagen 1618. Gustav II Adolf var inbjuden, men förklarade att han just den dagen var tvungen att i viktiga ärenden ge sig i väg till sjöss.

 


Gustav II Adolf uppvaktar Ebba.
Bild: Wikipedia

 

Äktenskapet mellan Ebba och Jacob framstår som lyckligt. Fjorton barn föddes, sju överlevde till vuxen ålder. Tystnaden kring den förstfödde, Pontus, död i tioårsåldern, har tolkats som att han var sjuklig eller handikappad.

Jacob var lättsam till sättet och gjorde hans och Ebbas hem till ett centrum för societetens umgängesliv. Drottning Kristina beskrev Jacob som en öppenhjärtig, pratsam person som uppträdde utan förställning, men som också kunde visa häftigt humör.

Jacob framställs som en omtyckt och respekterad make och pappa.

”I äktenskapet med Ebba finns åtskilliga tecken på att han verkligen ömmade för henne och allra tydligast blir detta de gånger när hon var sjuk eller låg i barnsäng och han valde att stanna hos henne, trots att det innebar att hans arbete fick stå tillbaka”, enligt Svante Norrhem, som skrivit en utförlig biografi om Ebba.

På motsvarande sätt uttryckte Ebba omtanke och oro över Jacob efter att denne en bit in på 1620-talet drabbats av grå starr, som gjorde att han fick allt svårare att sköta sina sysslor. Senare måste Ebba mata honom som ett barn och leda honom vart han än skulle gå. Trots det var Jacob på gott humör, och Ebba berömde honom för att hans tålamod, enligt Norrhem.

Ebba Brahe och Jacob de la Gardie förfogade över enorma egendomar i både den västra och östra riksdelen. Efter tjänstgöring för Jacob som guvernör i Tallinn och Riga bosatte sig familjen i Stockholm. Makarnas husbyggnadsprojekt blev Sveriges mest omtalade, ihågkommet som palatset Makalös.

Läget, vid Kungsträdgården, från takterrassen med en magnifik utsikt mot det kungliga slottet, var ypperligt för en familj som ville visa sin makt och prakt. 18 000 träpålar bar upp bygget. De fem våningarna toppades med ett lusthus med egen altan. Portalerna pryddes av kanoner huggna i sten. Stenhuggarkonst, skulpturer, fönsterinramningar och kartuscher gav byggnaden dess dekorativa prägel. Allt utfört av de duktigaste konstnärer och hantverkare som gick att få tag på.

 


Jacob de la Gardie blev Ebbas man.
Bild: Wikipedia

 

Ebba Brahe var mycket medveten om sin status och mån om att markera den. Allt skulle vara bäst och finast även om kostnaderna drog i väg. Livet gick i familjens fall inte att dela upp i privat och offentligt, hushållet krävde en stab på 78 personer, enligt en lista från 1652. Förutom fri mat ingick för många även gratis kläder och skor.

För daglig assistans, vid sidan av det praktiska hushållet, förfogade Ebba över flera jungfrur, pager, lakejer och en kammarhustru. Runt Jacob fanns fyra hovjunkrar, livknekt, kammartjänare och kammardrängar. Många av dessa var adliga och följaktligen extra dyra att hålla i huset.

Svante Norrhem berättar att Ebba tyckte om prydnadssaker och under hela sitt liv samlade på föremål av glas, elfenben, snäckor och ädla stenar. I parkmiljön utanför Makalös gavs plats åt rosor och andra prydnadsväxter, till och med tulpaner, exklusiva vid denna tid.

Senaste modet följde Ebba genom att köpa mängder av modeportträtt. När sonen besökte Paris fick han förse sin mamma med detaljerade beskrivningar av rådande hattmode.

Jacob ska ha försökt förmå Ebba att hålla tillbaka på utgifterna, men utan att alltid få gensvar. Vid oenighet skrev Ebba på egna skuldsedlar, exempelvis för beställningar som hon ansåg vara absolut nödvändiga i samband med döttrarnas bröllop.

Samtidigt var det Ebbas uppgift att som husmor agera arbetsledare och ha koll på ekonomin. I bokföringsdokumenten stod Ebba vanligen för underskriften, och uppenbart var hon i sin arbetsledande ställning både företagsam och effektiv.

 

Ebba Brahes största glädjeämnen och samtidigt bekymmer var barnen. Framför allt lyftes älsklingssonen Magnus Gabriel fram. I samband med Gustav II Adolfs begravning 1634 höll den tolvårige vackert blonde sonen till föräldrarnas stolthet ett tal på latin inför riksdagen – alltså om sin mammas tidigare stora kärlek.

Den riktigt stora triumfen för Magnus Gabriel var ändå att han fick uppdraget att leda ambassaden till Frankrike 1646, ett av dåtidens mest påkostade evenemang. Följet bestod av 126 personer, Magnus Gabriel roade sig furstligt i Paris och skrev triumferande hem till sin fästmö – Pfalzgrevinnan Maria Eufrosyne – om de framgångar han hade hos damerna.

Magnus Gabriel hade emellertid också en snarstucken sida. Han fick för sig att drottning Kristina hade anklagat honom för förräderi, vilket gjorde drottningen ursinnig. Hon krävde omedelbart att få reda på vem som sagt vad, varvid Magnus Gabriel pekade ut en person som bestämt förnekade saken.

Hade Magnus Gabriel nu besinnat sig kunde han kanske ha räddat situationen, enligt Svante Norrhem, men i stället ändrade han sin historia först en och sedan flera gånger. Förhållandet mellan Kristina och Magnus Gabriel frös till is. Mamma Ebba gjorde vad hon kunde för att försöka återrehabilitera sonen inför drottningen, utan framgång.

År 1652 blev ett sorgeår. Bland flera dödsfall i familjen gällde ett den nu 69-årige Jacob. Några veckor före hans död, den 19 juni, daterades drottning Kristinas donationsbrev till Jacob, det som gav honom rätt att grunda en stad i Pedersöre. Den blivande staden gav Ebba namnet Jakobstad.

Arvskiftet omfattade bland annat det medeltida Läckö slott, som 1615 kommit i släktens de la Gardies ägo. Här, vid Vänerns strand, fick Magnus Gabriel rätt att i det gamla Lidköpings ställe anlägga Nya Lidköping. Av något skäl användes inte den tilltänkta stadsplanen, som i stället tillämpades för den andra stad, Jakobstad, som släkten också skulle bygga upp.

Som änka fortsatte Ebba Brahe att till sin död 1674 driva familjens gods och gårdar, med många järn- och bergsbruk, på ett sätt som gett henne eftermälet industrialist. I Jakobstad är Ebba som bekant inte bortglömd. Förutom Ebba Brahesamfundet återfinns minnet av henne och Jacob bland annat i Ebba Braheesplanaden, Jakobsgatan och De la Gardiegatan.

 


Palatset Makalös på kopparstick från 1647.
Bild: Wikipedia

 

Exempel på Ebba Brahes och Jacob de la Gardies ättlingar


 

Sigrid Schauman, konstnär, farmors morfars mormors mors föräldrar var Ebba och Jacob.

 

Gustaf Mannerheim, president, marskalk av Finland, farfars morfars farmors mormors föräldrar var Ebba och Jacob.

 

Märtha von Born, gift Henriksson, bosatt i Jakobstad, farfars morfars morfars mormors föräldrar var Ebba och Jacob.

 

Olof Palme, Sveriges statsminister, farmors farmors farmors farmors mors föräldrar var Ebba och Jacob.

 

Jörn Donner, författare, filmregissör, morfars farmors farfars mormors mors föräldrar var Ebba och Jacob.

 

Yrsa Stenius, författare, journalist, morfars morfars morfars morfars mormors föräldrar var Ebba och Jacob.

 

Michael Monroe (Matti Fagerholm), rockmusiker, farmors mor­-fars farfars farmors mormors föräldrar var Ebba och Jacob.

 

Matti Klinge, historieprofessor, morfars farmors farfars mormors mormors föräldrar var Ebba och Jacob.

 

Linus Torvalds, it-nörd, farmors farmors farmors farmors farmors mors föräldrar var Ebba och Jacob.

 

Anneli Carlson-Suojoki, pensionerad kulturarbetare bosatt i Jakobstad, farfars farfars farmors farfars mormors föräldrar var Ebba och Jacob.

 

TEXT: Svenolof Karlsson