Bitcoin.com

Kryptovalutorna de nya elslukarna

Kryptovalutorna i världen kommer under 2018 att kräva omkring 140 TWh el, enligt en beräkning av investmentbanken Morgan Stanley. Det motsvarar elen från femton stora kärnkraftsreaktorer.

Samma mängd el väntas världens samtliga eldrivna fordon använda först omkring 2025. En annan jämförelse är Finlands totala elförbrukning i fjol: 85,5 TWh.

Den stora energiåtgången beror på de massiva matematiska beräkningar som datorer världen runt gör för att konfirmera transaktionerna i den använda blockkedjetekniken. I takt med att datorprocessorerna blir allt effektivare, ökas komplexiteten i databeräkningarna.

En konsekvens är att det blivit en egen industrigren att tillhandahålla datorkraft för kryptovalutor. Till exempel investerar det kanadensiska bolaget Hive genom bolaget Genesis Mining över 80 miljoner euro på datahallar i Boden som enbart ska ägna sig åt brytning av kryptovalutor.

Genom att den med bäst datakraft och lägst omkostnader gör de bästa affärerna är billig el ett trumfkort. Med Sveriges beslut nyligen att minska elskatten för datahallar till obetydliga 0,5 öre/kWh (normalnivån är 33,1 öre/kWh) blev landet plötsligt ett kryptovalutautvinningens lågkostnadsland, kanske inte en medveten avsikt hos den rödgröna svenska regeringen.

Genesis Minings plan är att inledningsvis i år komma i gång med kryptovalutorna dash, ether och monero. Brytning av den största valutan bitcoin inleds när ett antal nya skräddarsydda datahallar med optimerade datorprocessorer hunnit färdigställas i Boden.

Skulle kryptovalutorna bli ointressanta, kan datorkapaciteten användas för vidareutveckling av blockkedjetekniken. Det finns massor med förfrågningar om det, enligt Genesis Minings folk i intervjuer.