Bitcoin.com

Kryptovaluutat uusia sähkösyöppöjä

Maailman eri kryptovaluutat kuluttavat v. 2018 noin 140 TWh sähköä, todetaan Morgan Stanley -investointipankin laskelmissa. Se vastaa 15 suuren ydinreaktorin sähköntuotantoa.

Maailman kaikkien sähkökäyttöisten ajoneuvojen odotetaan kuluttavan saman sähkömäärän vasta vuoden 2025 tienoilla. Toinen vertailukohde on Suomen koko viimevuotinen sähkönkulutus: 85,5 TWh.

Suuri energiankulutus johtuu massiivisesta laskennasta, jota tietokoneet tekevät ympäri maailmaa todentaakseen lohkoketjutekniikalla resurssien siirrot. Sitä mukaan kun tietokoneprosessorit tulevat yhä tehokkaammaksi, laskennan vaikeustaso kasvaa.

Sen seurauksena laskentavoiman tarjoaminen kryptovaluuttoja varten on muodostunut omaksi teollisuudenhaarakseen. Kanadalainen Hive-yhtiö esimerkiksi investoi Genesis Mining -yhtiön kautta yli 80 miljoonaa euroa Ruotsin Bodenin tietokonehalleihin, joissa tehdään pelkästään kryptovaluuttojen louhintaa.

Koska parhaimmat kaupat tehdään parhaalla laskentavoimalla ja alhaisemmilla kustannuksilla, halpa sähkö on valttikortti. Kun Ruotsi hiljattain päätti alentaa tietokonehallien sähköveron mitättömään 0,5 äyriin/kWh (normaalitaso on 33,1 äyriä/kWh), Ruotsista tuli yhtäkkiä kryptovaluuttalouhinnan halpakustannusmaa, mikä ei ehkä ollut Ruotsin punavihreän hallituksen tietoinen tarkoitus.

Genesis Mining aikoo aluksi tänä vuonna louhia dash-, ether- ja monero-kryptovaluuttoja. Suurimman kryptovaluutan, bitcoinin, louhinta alkaa, kun Bodenissa valmistuu joukko uusia, räätälöityjä tietokonehalleja ja niiden optimoidut prosessorit.

Jos kryptovaluutat menettävät kiinnostavuutensa, laskentavoimaa voidaan käyttää lohkoketjutekniikan jatkokehittämiseen. Sille on valtavasti kysyntää, Genesis Miningin väki on todennut haastatteluissa.