Anna Parikan ensimmäinen työpaikka astrofyysikkona akateemisen uran jälkeen oli Nasan lentävän SOFIA-tutkimusaseman kyydissä. Se oli askel tutkimusalueen pariin, joka on kirjaimellisesti äärettömän suuri.
Yksityinen

Avaruus on Annan työmaa

Anna Parikka sai lapsena Houstonin avaruuskeskuksesta ostetun pakastekuivatun astronauttijäätelön. Nyt hän työskentelee avaruusinsinöörinä ja luo koko maapallon kattavaa satelliittipohjaista nettiyhteyttä. Uusien asioiden oppiminen ja mahdollisuus aidosti soveltaa osaamista motivoivat nykyisin kymmentä kieltä puhuvaa Annaa.
Tulemme näkemään uusia, mullistavia järjestelmiä. Emme kuitenkaan vielä tiedä, mitä ne ovat.

 

Anna Parikka

Iso osa nykypäivän itsestäänselvyyksistä on avaruustutkimuksen ansiota, Anna Parikka toteaa.
Kuva: Yksityinen

 

Joskus todellisuus iskee vastaan. Vaikka Anna Parikka työskentelee maailmanlaajuiselle OneWeb-viestintäyhtiölle, hänellä on vaikeuksia saada kotona yhteys toimimaan. Yhdysvaltain Virginiassa sijaitsevassa pienessä Bluemontin yhteisössä ei ole valokuituyhteyttä, ainoastaan hyvin huono 4G:llä varustettu puhelinlinja.

”Odota hetki, minun täytyy yhdistyä puhe­limen kautta ja vaihtaa huonetta”, hän sanoo.

Pienten säätöjen jälkeen pääsemme vih­doin puhumaan ilman keskeytyksiä. Puhumme hänestä, astrofysiikasta ja akateemisesta urasta, joka johti työpaikkaan Nasan SOFIA-avaruushankkeessa sekä myöhemmin nykyiseen rooliin avaruusinsinöörinä (Spacecraft Subsystem Engineer) OneWebillä. OneWeb haluaa satojen pienten satelliittiensa avulla antaa kaikille mahdollisuuden käyttää nettiä – henkilön sijainnista riippumatta.

”Olemme juuri laukaisseet avaruuteen kymmeniä uusia satelliitteja, yhteensä niitä on noin 500. Tavoitteena on, että meillä on kesällä 700 satelliittia kiertämässä maata”, Anna Parikka kertoo.
OneWebin iskulause on Space is the future for communications on Earth, avaruus on maapallon viestinnän tulevaisuus. Tavoitteena on luoda maailmanlaajuinen viestintäjärjestelmä, infrastruktuuri, joka toimii avaruudesta käsin ja mahdollistaa nopean nettiyhteyden koko maapallolla – myös napa-alueilla, kehitysmaissa ja paikoissa, jotka eivät tähän mennessä ole kiinnostaneet kaupallisia toimijoita.

Kun Elon Muskin perustama SpaceX-kilpailija houkuttelee Starlink-satelliittiverkollaan tavallisia kuluttajia, keskittyy OneWeb enemmän business to business -puoleen. Satelliitteja tukee maailmanlaajuisten asemien ja terminaalien verkosto, mikä takaa nopean ja edullisen viestinnän.

 

Avaruuteen liittyvät asiat ovat useimmiten suuria ja lähes käsittämättömiä, mutta OneWebin mikrosatelliitit ovat nimensä mukaisesti hyvin pieniä. Anna Parikka näyttää käsillä, että satelliitit ovat alle metrin korkuisia.

”Kun ne pääsevät kiertoradalle, ne levittävät aurinkopaneeleilla varustetut antennit, joten avaruudessa niiden ympärysmitta on noin kolme metriä”, hän selittää.

Mikrosatelliitit eroavat muista satelliiteista, sillä ne kiertävät maata suhteellisen matalalla, noin 1 500 kilometrissä. Matala korkeus pienentää signaalin siirtoviivettä, mutta se myös tarkoittaa, että yhteyden toimiminen vaatii valtavan määrän satelliitteja.

OneWebin arvot painottuvat vahvasti vastuuseen ja siihen, ettei avaruuteen jätetä pysyviä jälkiä.

”Olemme tehneet paljon töitä hallitaksemme prosessia, joka käynnistyy satelliitin elinkaaren päättyessä. Kun akku on lopussa, ohjausjärjestelmää käytetään laitteen tuhoamiseksi. Satelliitti palaa ilmakehässä eikä jätä jälkiä – avaruuteen tai maan pinnalle.”

Anna ja hänen kollegansa ovat tietoisia kaikesta roskasta, jota avaruudessa leijuu, minkä takia Annalle on tärkeää työskennellä hankkeessa, joka ei pahenna tilannetta entisestään.

Yrityksen pääkonttori on Lontoossa – tällä hetkellä hankkeen suurimmat rahoittajat ovat Euroopassa. Anna Parikka työskentelee huomattavasti pienemmässä yksikössä Washington D.C:n ulkopuolella, noin 45 minuuttia Bluemontin kodista.

”Arvostan OneWebissä sitä, että meillä on hyvin eurooppalainen työtapa. Organisaatio on litteä, ja pomo rupattelee kaikkien kanssa. Niin ei ole amerikkalaisissa yhtiöissä. On myös ihanaa, että monilla kollegoilla on eurooppalainen ajatusmaailma.”