Jos on valmis mukauttamaan sähkönkulutustaan sähkönhinnan vaihtelujen mukaan, spothintaisen vaihtoehdon valinnalle voi olla perusteita. Jos ei voi tai halua mukauttaa kulutustaan, on viisasta miettiä, millaisen hintariskin haluaa ottaa. ”Talviajan kiinteän hinnan ja kesän spothinnan vaihtoehto on meidän ratkaisumme turvan ja jouston yhdistämiseen”, Johanna Övergaard ja Robert Ståhl sanovat.
Karolina Isaksson

Turvaa ja joustoa samassa paketissa

Liikkuva sähkönhinta vai kiinteä? Herrfors tuo nyt markkinoille niiden yhdistelmän.

Herrfors esitteli syyskuun lopussa uuden tuotteen: sähkösopimuksen, jossa asiakas maksaa kiinteää sähkönhintaa neljä talvikuukautta ja sähkömarkkinoiden spothintaan perustuvaa hintaa muun ajan vuodesta. Tuotteen nimi on ”Talvivarma spot-sähkö”, ja se on suunnattu asiakkaille, jotka haluavat yhdistää turvaa ja joustoa.

”Asiakkaille tämä sopimus tarjoaa turvaa, kun kulutus ja riskit ovat suurimmillaan, ja joustoa, kun kulutus ja sähköpörssin vaihtelut ovat pienimmillään”, sanoo Herrforsin it-päällikkö Robert Ståhl.

Kiinteä sähkönhinta kattaa 1.11.–28.2. eli ajan, johon vuoden kylmimmät päivät yleensä osuvat. Silloin myös spothintapiikit ovat yleensä korkeimmillaan. Maaliskuun alusta lokakuun loppuun, jolloin spothintakäyrä on tasaisempi, asiakas maksaa pohjoismaisen sähköpörssin spothinnan mukaista hintaa.

”Spothinta vaihtelee tunnista toiseen ja reagoi herkästi sähköntuotannon ja -jakelun eri häiriöihin. Siihen vaikuttavat monet tekijät. Viikkotasolla katsottuna spothinta on yleensä korkeampi arkipäivinä toimistoaikaan ja alhaisempi öisin ja viikonloppuisin”, kertoo Herrforsin key account manager Johanna Övergaard.

Jäitä hatussa

Uutta ”talvivarmaa spot-sähköä” on kehitetty yhtiössä kuluneen puolen vuoden aikana.

”Roger Holm halusi aloittaessaan toimitusjohtajana käydä läpi tuotesalkkumme. Tämä tarjous on seurausta siitä. Arvioimme, miten asiakkaat ottavat tuotteen vastaan, ja jatkamme muidenkin ideoiden hiomista”, Robert Ståhl sanoo.

Herrforsilla on entuudestaan jo asiakkaita, jotka ovat valinneet spothintaisen sähkön. Siinä täytyy kuitenkin pitää jäitä hatussa.

”Tilastollisesti spothinta on kiinteää hintaa edullisempi, jos on valmis ottamaan yllättävien häiriöiden riskin. Lehdissä on yleensä joka syksy dramaattisia otsikoita, joissa varoitellaan tulevan talven korkeista sähkönhinnoista. Ehkäpä useimmat siitä syystä valitsevat kiinteähintaisen sopimuksen”, Johanna Övergaard sanoo.

Nyt talvivarmaan spothintaan vaihtavat asiakkaat saavat sopimuksen, joka on voimassa 31.10.2018 saakka.

”Lähetämme asiakkaille tarjouksen hyvissä ajoin ennen sopimuksen päättymistä. Silloin heillä on kokemusta systeemin toiminnasta, ja he voivat valita, haluavatko jatkaa samaa sopimusta jatkossakin vai haluavatko he vaihtaa sopimusta”, Johanna Övergaard sanoo.

Pyykinpesua silloin kun haluaa

Liikkuva hinta merkitsee kalliin kulutuksen riskin kasvamista, mutta joustava kuluttaja pystyy omilla tavoillaan vaikuttamaan kustannuksiin.

”Voi esimerkiksi välttää pesukoneen käynnistämistä spot-hinnan ollessa korkeimmillaan. Aiomme tarjota sovelluksen, joka varoittaa korkeista sähkönhinnoista, jolloin asiakas pystyy supistamaan kulutustaan ja välttämään sähkölaskun ampaisua kattoon”, Johanna Övergaard sanoo.

”Tiedämme kuitenkin, että esim. lapsiperheiden on vaikeampi ohjata sähkönkäyttöään alhaisen hinnan tunteihin. Pesukoneen on oltava käynnissä myös korkean spothinnan aikana. Heidän ehkä kannattaa pitää sähkössään kiinteää hintaa.”

Jo nyt voi sovelluksen avulla nähdä tämän päivän hinnat sekä klo 14:n jälkeen myös huomisen hinnat.

”Useimmat jutut toimivat nykyään sähköllä. Energiayrityksen tehtävänä on pohjimmiltaan auttaa asiakasta arjen toimivuudessa. Siihen kuuluu kaikkea mahdollista sähköverkon kunnossapidosta hyvään asiakaspalveluun ja houkutteleviin tuotteisiin”, Robert Ståhl tiivistää.

 

 

Spotmarkkinoiden sähkönhinta


Suomen hinta-alueen liikkuva sähkönhinta vuodesta 2007. Vuosiin 2010 ja 2011 sattuivat todella korkeat hintapiikit. Alhaisimmillaan hinta oli kesällä 2012 ja 2015. Kannattaa huomata, että spotkaupassa sähkö hinnoitellaan tuntikohtaisesti, joten vaihtelu voi lyhyillä ajanjaksoilla olla huomattavasti suurempaa kuin miltä se näyttää 10-vuotiskauden yhteenvedossa. Tähän mennessä v. 2017 sähkö-kWh:n huippuhinta on ollut 12,001 senttiä (23.8. klo 08–09), alhaisin hinta 0,405 senttiä (15.3. klo 02–03). Huomaa, että yllä olevat spothinnat eivät sisällä alv:tä.

Sähkön kokonaiskustannus


Tästä näkee, mitä tavallisen kotitalouden sähkö on maksanut Suomessa vuodesta 2007 lukien, sisältäen kaikki kulut; sähköenergian, sähköverot ja alv:n sekä sähkönjakelun. Sähkönkuluttaja pystyy vaikuttamaan vain sähköenergian hintaan sähkösopimuksen valinnalla. Viime vuodenvaihteessa sähköenergian osuus oli Suomessa keskimäärin 38,6 % kokonaiskustannuksesta. 25 % kustannuksesta tuli sähkönjakelusta, 36,4 % oli veroja.

TEKSTI: Johan Svenlin KUVAT: Karolina Isaksson