Elämän paras aika on nyt

Nykyään olen kiitollinen kaikesta, jopa sairastumisestani

 

Jälkikäteen Merjasta kehkeytyi näkyvä hahmo Aivoliitossa.

Niinpä hän pääsi vuonna 2018 osallistumaan tiedekeskus Heurekan ”Aivot narikasta!” -aivoterveysnäyttelyyn. Merja sai Aivoliiton ja Heurekan kaksivuotisessa yhteistyönäyttelyssä jakaa sairastumistarinansa digitaalisesti. Näyttely siirtyi Heurekan jälkeen Saksaan.

Kuusi vuotta sitten Facebookissa pomppasi mielenkiintoinen ilmoitus esiin. Roolitusfirma etsi avustajia elokuva-ohjaaja Klaus Härön ”Tuntematon mestari” -elokuvaan. Merjaa kiinnosti näytteleminen ja hän oli valmis uuteen seikkailuun.

”Sain taidekriitikon roolin ja esiinnyin elokuvassa neljässä kohtauksessa”, kertoo Merja silmät loistaen.

Elokuvassa esiintyminen nosti roimasti itsetuntoa. Merja suoriutui roolistaan suurenmoisesti ja voitti esiintymispelkonsa.

Merja pääsi avustajaksi myös näyttelijä Tommi Korpelan tähdittämään ”M/S Romantic” -minisarjaan, joka pyöri muun muassa Ylen kanavilla.

”Siinä olin häävieraan roolissa. Nautin, kun sain pukeutua kauniisti, meikata ja laittaa hiukseni.”

Lisäksi Merja on ollut neljässä televisiomainoksessa, viimeisimpänä Snellmannin makkaratehtaan lihapullamainoksessa.

 

Merja on kiitollinen siitä, että hän voi nyt hyvin. Mutta palautumisessa kesti 15 vuotta.

”Muistiini tuli sairauden myötä pieniä haasteita. Puhettani varjostaa lievä afasia. Hukkaan usein tavaroita”, Merja tiivistää ja lisää ”mutta ei se ole niin vaarallista.”

Kun Merja oli 26-vuotias, hänen äitinsä kuoli 56-vuotiaana aivoverenvuotoon. Koska kahdessa polvessa on esiintynyt sama sairaus, myös Merjan kaikki neljä lasta on testattu. Heillä ei onneksi todettu samaa alttiutta.

Mutta tämä pippurinen ja sisukas nainen ei ota mitään itsestäänselvyytenä.

”Eihän sitä koskaan tiedä, kun aamulla herää, onko jalan alla maata. Mutta minä nousen ylös ja kokeilen. Nykyään olen kiitollinen kaikesta, jopa sairastumisestani. Mottoni on: elämä on tässä ja nyt. Elän nyt todellakin elämäni parasta aikaa!”

Pelkääkö Merja kuolemaa tällaisen kokemuksen jälkeen?

”En pelkää. Kuolema on varmaan sama asia kuin nukkuminen. Ja nukkuminen on vähän sama kuin kuolema.”

”Merjan sairastuminen ei näy oikeastaan enää missään. Nautimme elämästä ja olemme kiitollisia jokaisesta uudesta päivästä”, Gunder toteaa.

 


Merja ja Gunder eivät kaipaa etelänmatkoja. Kotona on parasta, ja paras aika on juuri nyt.
Kuva: Jan Sandvik

 

Elämänlaatuun kuuluu yhdessä teatterista ja konserteista nauttiminen.

Molemmat ovat käteviä käsistään. Merja ompelee ja neuloo lähes kaikki vaatteensa itse, jopa verhoista syntyy näyttäviä vaatteita. Gunderilla on vinttiin menevien rappusten seinällä noin 60 erilaista puukkoa, joista hän on itse tehnyt puolet.

Heillä on vanhoja esineitä riittämiin. Seinällä on muun muassa satavuotias, punainen puhelin. Merjalla on huoneessaan vanhanajan kampaamotuoli. Hän leikkaa edelleen joidenkin ystäviensä hiukset. Ja tietysti Gunderin.

Pariskunta pitää tärkeänä suhteensa hyvinvoinnille, että kummallakin on omaa aikaa ja tilaa puuhastella omia juttujaan.

Gunderin mielestä Merjan sairastuminen on tuonut suhteeseen syvyyttä. He ovat oppineet arvostamaan pieniä ja arkisia asioita

– kuten aamiaisia takapihalla.

Merjalle on valitettavasti jäänyt krooninen kipu jalkaan. Gunder on luvannut hieroa jalkaa joka päivä, jotta Merjan ei tarvitsisi ottaa kipulääkkeitä.

Voiko tämän kauniimmin osoittaa välittävänsä toisesta?

”On hyvin tärkeää, Gunder, että sinäkin pääset tässä jutussa esiin”, selittää Merja.

”Jahas. Ja minä kun tulin mukaan tähän sinun vuoksesi, tukeakseni sinua. Olin oikeastaan ajatellut pysytellä taustalla”, sanoo Gunder ja hymyilee.

TEKSTI: Susanne Strömberg