He hinnoittelevat tulevaisuuden sähkön

Akkuvarastointi kaukana tulevaisuudessa

Robotit ovat vallanneet alaa yhteiskunnassa monin paikoin, ja arvopaperikaupassakin ne ovat osoittautuneet ihmisaivoja nopeammiksi.

”Etenkin fyysisessä sähkökaupassa mutta myös johdannaiskaupassa on nykyään robotteja, mutta minä en näe niitä uhkana”, Johanna Övergaard sanoo.

Sähköalalla odotetaan akku-teknologian kehittyvän siten, että sähköä voidaan alkaa varas-toida akkuihin laajamittaisemmin. Hintavaihtelut tasaantuvat heti, kun ylijäämäsähköä pystytään kustannustehokkaasti varastoimaan käytettäväksi alijäämän aikana.

”Akkuteknologia edistyy nopeasti ja pitkällä aikavälillä akuilla on todennäköisesti huomattava vaikutus alaan”, Andreas Rasmus uskoo.

 

 


Johdannaisinstrumentti on eräänlaisen arvopaperin kokoomanimi. Yleisimpiä johdannaisia ovat optiot, termiinit, futuurit, warrantit ja swapit. Tunnusomaista rahoitusjohdannaisille on niiden liittäminen tapahtumiin tai edellytyksiin jonakin tiettynä ajankohtana tai ajanjaksona tulevaisuudessa.

 

Johdannaisinstrumenteilla voi käydä kauppaa joko suoraan ostajan ja myyjän välillä, eli OTC-kaupalla, tai julkisten pörssien kautta (esim. Nasdaq OMX Commodities). Pörssissä johdannaiskauppa on vakioitua tiettyihin eräpäiviin ja sopimuskokoihin.

 

 


Power-Deriva
Herrforsin sähköjohdannaiskauppa tapahtuu Power-Derivan kautta. Power-Deriva on salkunhallintaan ja hyödykejohdannaisten kaupankäyntiin erikoistunut helsinkiläinen sijoituspalveluyhtiö. Sillä on Finanssivalvonnan myöntämä toimilupa sijoitusneuvonnan tarjoamiseen. Yrityksen omistajia ovat Katternö, Kokkolan Energia, Kymppivoima, Oulun Energia, Pori Energia ja Vaasan Sähkö.
Sekä omistajat että asiakkaat ovat vahvoja ja vakaita yrityksiä. Konsepti perustuu läpinäkyvyyteen: kaikki johdannaiskauppa käydään asiakkaan puolesta asiakkaan omaan lukuun. Yhtiön markkinaosuus on suhteellisen suuri ja asiakassuhteet pitkiä.
TEKSTI: Johan Svenlin KUVAT: Kasper Dalkarl