Mirka kulkee kuin juna kiskoilla, ja konserni hienosäätää jatkuvasti prosessejaan.
”Kasvamme edelleen samaa vauhtia kuin seitsemän, kahdeksan viime vuotta. Voitamme markkinaosuuksia ja laajennamme tuotantoa. Siksi meidän on myös lisättävä ja turvattava tuotantolaitostemme sähkökapasiteettia”, Mirkan toimitusjohtaja Stefan Sjöberg selittää.
Yritys valmistaa hiomatuotteita ja -koneita, ja sen markkina-alueena on koko maailma. Mirkan Oravaisten tehtaalle on lisätty uusia tuotantolinjoja, ja sen vuoksi myös sähköntoimituksissa on siirrytty suurjännitteeseen ja tehtaassa on oma kytkinkenttä.
Sähkökapasiteettia on lisättävä myös Jepuan tehtaalla. Energiankulutus muuttuu Jepuan tehtaalla uuden valmistusprosessin vuoksi.
”Siirrymme uuteen karkaisutekniikkaan, jossa sähkö pitkälti korvaa suuret höyryenergialla toimivat lämpöuunit. Energian kokonaiskulutuksemme pienenee mutta sähköntarpeemme kasvaa uusien valmistusprosessien myötä.”
Osallistuu investointiin
Muutoksen jälkeen Mirkan lämpöenergiantarve katetaan paikallisesti tuotetulla biokaasulla, joka toimitetaan neljä kilometriä pitkällä putkella Jepuan Biokaasulta.
”Energiakustannukset ovat prosessiteollisuudessa merkittävä osa valmistuksen kokonaiskustannuksista. Suomen sähkönhinnat ovat tosin alempia kuin esim. Tanskassa ja Saksassa, mutta kaikkia kustannuksia on jatkuvasti tarkasteltava. Olemme nyt kytkeytyneet kantaverkkoon ja saamme näin ollen uudet tariffit ja paremman käyttövarmuuden.”
Mirka ostaa sähköpalvelut Herrforsilta ja osallistuu myös mm. Måtaksen sähköaseman uuden muuntajan investointinkustannuksiin. Asema sijaitsee pari kilometriä Mirkan Jepuan pääkonttorista pohjoiseen.
”Järjestely sopii meille suurasiakkaana hyvin. Yhteistyö Herrforsin kanssa on sujunut erittäin hyvin hankkeen aikana”, Sjöberg sanoo.
Selviää lisäkasvustakin
Jepualla ei pelkästään sähkönkulutus kasva. Toukokuun puolivälistä lähtien on voinut nähdä kahden uuden tuulivoimalan roottorinlapojen pyörivän puunlatvojen yläpuolella. Tuulivoimalatkin liitetään Måtaksen sähköasemaan.
”Sähköaseman kapasiteetti riittää kasvavaan sähkönjakeluun. Kaikki on etäohjattua ja automatisoitua. Varasyöttömahdollisuudet parantuvat, kun meillä on kaksi muuntajaa. Voimme huoltaa kytkimiä ja tehdä muita huoltotöitä 110 kV-linjalla ilman, että sähkönjakelua täytyisi katkaista”, selittää Herrforsin huoltoinsinööri Carl-Johan Nylund.
Muuntaja saapui toukokuussa, ja se asennetaan Måtaksen sähköasemalle kesän aikana. Muuntaja on aikamoinen järkäle: 43 tonnia ja 20 MVA. Sen on tarkoitus toimia rinnan sähköasemalla jo aiemmin olleen 10 MVA muuntajan kanssa.
Samanlainen muuntaja on asennettu alkukesällä myös Katternön sähköasemalle.