Johannes sai elämänsä takaisin

 


Isän kampaus saa viimeisen silauksen.
Kuva: Päivi Karjalainen

 

Tänä päivänä Johannes voi paljon paremmin kuin vuosi sitten.

”Olen kylläkin joutunut olemaan poissa työelämästä lähes viisi vuotta. Aika on mennyt pitkälti kuntoutumiseen. Niin suuria asioita on tapahtunut. Lopputulema on se, että tämä sairaus on osa minua. Mutta ihmisenä olen paljon enemmän.”

Tyylitietoisella Johanneksella on takataskussaan hiukan kokemusta mallintyöstä. Hän on miettinyt kaupallista yhteistyötä yritysten kanssa sosiaalisessa mediassa. Ehkä vaikuttajana. Johanneksen Instagramista saa hyvän kuvan hänen valoisasta persoonastaan. Sieltä löytyy myös hänen ammattitaitoisesti tekemiään videoita.

”Tykkään myös leikata hiuksia. Olen saksinut teini-iästä lähtien omat sekä muiden sukulaisten hiukset. Otan kuvia ja videoita ennen ja jälkeen parturoinnin. Sitten laitan ne someen.”

”Olen suhteellisen pätevä ja monipuolinen monella taiteellisella saralla. Välillä on vaikea tietää, mitä sitä haluaisi ammatikseen lopulta tehdä.”

 

Johanneksen sairastuminen on lähentänyt Johannesta ja Niklas-isää.

”Nykyään olemme avoimempia. Puhumme enemmän tunteista keskenämme. Usein käymme myös yhdessä kuntosalilla”, he sanovat.

Nyt isän kättä koristaa Nothing else matters -tatuointi ja päivämäärä 2.2.2022. Sama päivämäärä löytyy tietysti myös Johanneksen käteen tatuoituna.

”Oli mahtavaa, että pystyin auttamaan poikaa”, sanoo isä.

”Kiitos siitä, isä”, vastaa Johannes.

 

IgA-nefropatia


IgA-nefropatia on munuaissairaus, jossa munuaisiin kerääntyy proteiinia (immunoglobuliini A), mikä aiheuttaa tulehduksen. Tämä voi ajan myötä vaikeuttaa munuaisten kykyä suodattaa verta.

Vaikka sairauden tarkkaa syytä ei tunneta, se liittyy yleensä immuunijärjestelmän toimintahäiriöihin. Tässä on muutamia mahdollisia tekijöitä, jotka voivat vaikuttaa IgA-nefropatian kehittymiseen:

 

Perinnöllisyys: Geneettiset tekijät voivat altistaa yksilön IgA-nefropatialle. Jos perheenjäsenellä on ollut tämä sairaus, riski sairastua voi olla suurempi.

 

Infektiot: Jotkut infektiot, erityisesti hengitystieinfektiot, voivat laukaista IgA-nefropatian. Sairauteen on yhdistetty esimerkiksi streptokokki-infektioita.

 

Autoimmuunireaktiot: IgA-nefropatia liittyy usein autoimmuunireaktioihin, joissa immuunijärjestelmä hyökkää omia kudoksia vastaan. Tämä voi johtaa A-proteiinin kertymiseen munuaisiin.

 

Ympäristötekijät: Ympäristötekijät, kuten ruokavalio ja altistuminen tietyille aineille, voivat vaikuttaa IgA-nefropatian riskiin.

TEKSTI: Susanne Strömberg