Luodon kunnan uusi urheilupuisto on ahkeran talkootyön tuorein tulos. Se vihittiin toukokuun lopussa käyttöönsä tuplajuhlalla. Samaan aikaan vietettiin nimittäin myös Larsmo Idrottsföreningin 100-vuotisjuhlaa.
”Luoto oli alueemme kunnista viimeinen, jolla ei ollut jokasään ratoja, ja olemme uskomattoman iloisia, että olemme nyt saaneet näin hienot juoksuradat”, sanoo Larsmo IF:n yleisurheilujaoston jäsen ja juniorivalmentaja Sonja Finholm.
Kolmoisjuhlaksi tilaisuutta voisi itse asiassa kutsua, koska Sonja Finholm esitteli samalla kertaa talven aikana kirjoittamansa historiikin Mot framtiden – en berättelse om 100 år av idrottsverksamhet.
Hän löysi runsain mitoin lähdeaineistoa 1900-luvun tapahtumista Luodon Paikallishistorian arkistosta.
Karl G. Anderson oli perustamassa urheiluseuraa ja piti yhtenä monista tarkkaa kirjaa seuran toiminnasta. Seuran 75-vuotishistoriikin on kirjoittanut Gösta Karlsson.
”Onneksi on ollut monia, jotka ovat tarkasti dokumentoineet 1900-luvun tapahtumia. Olen itse keskittynyt 2000-lukuun ja haastatellut seuran johtoa, valmentajia, talkooväkeä ja aktiiviurheilijoita.”
Kisat pellolla
Yhdistyksen historiassa on muutama selkeä virstanpylväs. Holmin urheilukenttä, joka vihittiin käyttöön suurella voimistelujuhlalla v. 1957, toi merkittävän parannuksen Luodon urheiluoloihin. Sitä ennen kilpailut oli pidetty polkiintuneella pellolla Majnäsin nuoriso- ja raittiusseuratalon edustalla.
Urheilumaja rakennettiin kentän viereen 15 vuotta myöhemmin, osin Majnäsin purkupuulla.
”Urheilumajakin rakennettiin pitkälti Larsmo IF:n talkoovoimin, ja kauan kaivattu seuratalo valmistui v. 1973.”
Sonja Finholm pitää urheilun osalta virstanpylväänä vuotta 2006. Larsmo IF:n yleisurheilijat alkoivat tuolloin kilpailla oman seuransa eivätkä IF Drottin nimissä.
”Monet pahanilmanlinnut väittivät, ettei siitä tulisi mitään, mutta panostus on osoittautunut oikeaksi. Jo Drottin nimissä kilpaillessamme meillä oli monta menestyvää luotolaista ja olemme edelleen saaneet joukkoomme monia uusia kykyjä.”
Seiväshyppääjä Alina Strömberg on seuran tähän asti menestynein urheilija vuoden 2016 juniori-EM-kisojen kultamitalistina.
Pulaa valmentajista
Uuden urheilulaitoksen taivaalla on kuitenkin muutama pilvi. Pieni seura tarvitsee kaikkiin ikäluokkiin sekä tyttöjä että poikia kilpailemaan mm. kansallisessa seura-cupissa.
”Joihinkin ikäluokkiin on vaikea houkutella poikia yleisurheiluun. Monet pojat valitsevat pallolajeja, vaikka yleisurheilu ja palloilu on helppo yhdistää.”
Seurassa on myös jatkuva pula valmentajista.
”Useimpiin lajeihin ja etenkin ampumahiihtoon on vaikea rekrytoida valmentajia. Ampumahiihdon muutamat harvat valmentajat tekevät valtavan panoksen nuorisotyön eteen.”
Pyöräilyjaosto elvytettiin viime vuonna jälleen toimintaan, ja näin ollen Larsmo IF:ssä on kuusi jaostoa.
”Yleisurheilu ovat suurin, mutta meillä on aktiivista toimintaa myös hiihdossa, suunnistuksessa, ampumahiihdossa, kuntoliikunnassa ja pyöräilyssä. Pieneksi seuraksi meillä on laajaa toimintaa.”
Joten nyt kun kenttä on vihitty, voi vetää henkeä ja rentoutua?
”Siihen ei kyllä yhdistyselämässä ole aikaa, ei ainakaan Larsmo IF:ssä. Kesä on täynnä tapahtumia, ja olemme entistäkin motivoituneempia nyt, kun meillä on näin hienot olosuhteet”, Sonja Finholm sanoo.