Äiti ja tytär, Monika Sandvik-Nylund ja Emma Nylund, puhuvat Keniassa asuvien perheenjäsentensä kanssa. Bo-isä, Lisa ja Elias asuvat tällä hetkellä Nairobissa. Nylundin perheen jäsenet ovat hajallaan ympäri maailmaa valtaosan vuotta.
Jan Sandvik

Maailma työpaikkana

Sveitsi, Kenia, Thaimaa, USA, Sri Lanka ja Sudan ovat vain muutamia niistä maista, joissa Nylundin perhe on asunut. Perheen koti sijaitsee maailmanmatkustuksen välissä Uudessakaarlepyyssä, ja kotona elämä on juhlaa. Pian on kuitenkin aika taas jatkaa matkaa, kukin omaan maahansa.
Muuttaminen on helppoa. Meillä on moninaiset juuret, vähän siellä ja vähän täällä.

Idyllinen punainen puutalo Uudenkaarlepyyn keskustassa kylpee kesäisessä auringonpaisteessa. Joen liepeillä sijaitsevan entisöidyn talon keittiö huokuu boheemia kesämökkitunnelmaa. Puuhella ja värikkäät muoviastiat valkoisilla seinillä vangitsevat katseen.

Keittiön keskiössä on soikea moderni muovipöytä. Sen äärellä istuvat äiti Monika Sandvik-Nylund ja tytär Emma Nylund. On aika soittaa Skype-puhelu Nairobiin Keniaan, jossa aviomies Bo Nylund ja teini-ikäiset lapset Lisa ja Elias asuvat.

Bo on työskennellyt Keniassa kaksi viime vuotta. Työkeikka on viittä vaille valmis, ja Bo ja lapset lentävät Suomeen parin päivän päästä. Koronatestit on tehty, ja mikäli tulokset ovat negatiiviset, matka koto-Suomeen alkaa suunnitelmien mukaisesti.

”Tarkoituksena on, että Bo, Lisa ja Elias menevät ensin Evijärven mökillemme karanteeniin. Sen jälkeen he tulevat Uuteenkaarlepyyhyn”, Monika kertoo.

 

Monika & Emma

Uudenkaarlepyyn ja Nairobin välinen yhteys on vain muutaman klikkauksen päässä. Keittiönpöydän ääressä Uudessakaarlepyyssä Monika ja Emma; Nairobissa Bo, Lisa ja Elias.
Kuva: Jan Sandvik

Kuuleeko Nairobi?

Tietokoneen ruutuun pomppaa hymyilevä kolmikko. Huomio kiinnittyy Lisan ja Eliaksen välissä lekottelevaan kultaiseennoutajaan sekä Lisan villapaitaan.

”Kyllä Afrikassakin voi tulla kylmä. Kaikki on suhteellista”, Lisa sanoo.

Kuulumisia vaihdetaan tiuhaan tahtiin, enimmäkseen englanniksi. Toisinaan väliin heitetään muutama ruotsinkielinen sana tai virke. Sanat ja kielet sekoittuvat luonnollisen spontaanisti. Kaikki ovat iloisia.

”Yritämme kyllä puhua ruotsia keskenämme, kun olemme kaikki kotona yhdessä. Se on kuitenkin aika vaikeaa, sillä sekä minä että vaimoni työskentelemme englanniksi. Lapsetkin käyvät maailmalla koulua englanniksi”, Bo kertoo.

Monika kysyy, onko matkalaukut jo pakattu. Seuraavaksi hän tiedustelee, missä ravintolassa kolmikko kävi syömässä.

”Ai Furusatossa, minun lempiravintolassani?”

Monikan äänensävystä päätellen hänellekin olisi maistunut japanilaisravintolan antimet.

Myös Monikan työpaikka sijaitsee Keniassa. Hän tuli kuitenkin Suomeen jo maaliskuussa koronan takia. Siitä lähtien hän on tehnyt etätöitä Uudestakaarlepyystä käsin. Myös Emma palasi samoihin aikoihin Uuteenkaarlepyyhyn opiskelukaupungistaan Lontoosta.

 

Bo, Lisa & Elias

Kuulumisia vaihdetaan tiuhaan tahtiin, enimmäkseen englanniksi. Toisinaan perheenjäsenet heittävät väliin muutaman ruotsinkielisen sanan tai virkkeen.
Kuva: Jan Sandvik