Akkujen lataamista
Muutaman viikon päästä koko perhe on vihdoin saman katon alla Pohjanmaalla. Se on harvinaista herkkua, mahdollista yleensä vain kesäisin ja jouluisin.
Miltä tuntuu olla kotona pitkän ajan jälkeen?
”Hyvältähän se. Tätä sitä maailmalla ollessaan kaipaa, normaalia perhe-elämää”, Bo selittää.
”Jokainen perheenjäsen hakee tietyllä tavalla paikkaansa aina pitkän erossaolon jälkeen. Kaikilla on omat tapansa, joihin muiden täytyy taas tottua. Meidän kesänviettoomme Suomessa kuuluu sukuloimista ja paljon mansikkakakkukahveja iloisissa tunnelmissa. Aikamoista juhlaa siis.”
Mitä muuta ehditte tehdä kesällä?
”Lataamme akkuja. Nautimme toistemme seurasta. Teemme hyvää ruokaa. Ruoka on meille hyvin tärkeää, oikeastaan koko perheen harrastus”, Bo kertoo.
Monika ja Bo häärivät mielellään puutarhatöissä niin kotona kuin mökillä.
”Me myös lenkkeilemme ja minä joogaan”, Bo lisää.
Ulkorakennuksen itselleen kesäksi vallannut Elias pitää saunomisesta.
”Ulkomailla tulee aina ikävä suomalaista saunaa. Muuallahan ei saa heittää edes löylyä kiukaalle”, hän kertoo.
Live with it and move on!
Bo on kotoisin Uudestakaarlepyystä, Monika Teerijärveltä. He tutustuivat toisiinsa opiskellessaan kansainvälistä juridiikkaa ja ihmisoikeuksia Turussa.
”Meitä molempia kiinnosti kansainvälinen auttamistyö lasten parissa. Kaipasimme maailmalle ja halusimme nähdä erilaisia kulttuureja”, Bo kertoo.
Ja paljon he ovatkin saaneet nähdä ja kokea. Perhe on tähän mennessä asunut neljässä maanosassa ja lukuisissa maissa. Kahdella lapsella on kaksoiskansalaisuus. Emma on syntynyt Suomessa, Lisa USA:ssa ja Elias Thaimaassa.
Emma kertoo, että hänestä ja sisaruksistaan voidaan käyttää nimitystä third world kids.
”Me olemme asuneet osan lapsuudestamme toisessa kulttuurissa tai maassa kuin mistä meidän vanhempamme ovat kotoisin”, hän kertoo.
Suora käännös third world kidille on ”kolmannen maailman lapsi”, mutta Wikipedia käyttää varsin hupaisaa termiä ”matkalaukkulapsi”. Tällaiset lapset ovat pienestä pitäen olleet varsinaisia maailmanmatkaajia. He ovat kulkeneet vanhempiensa mukana esimerkiksi näiden töiden takia eri maissa liki koko ikänsä.
”Minusta me olemme ihan tavallinen perhe, joka vain sattuu muuttamaan usein. Joidenkin mielestä on coolia muuttaa eri maihin, mutta meille se on vaan a fact of life (elämän tosiseikka). Mutta totta kai kavereille on aina muuton yhteydessä ikävä jättää hyvästit”, sanoo Emma ja jatkaa:
”Ystävämme ovat melko lailla pelkästään third culture kidsejä, koska ymmärrämme toisiamme parhaiten.”
Monet sosiologit arvelevat tulevaisuuden tyypillisen kansalaisen olevan kolmannen kulttuurin kasvatti.