Mattias Kanckos työskentelee yrityksessään laaja-alaisesti. Luonto-opastusten lomassa hän tekee luontokartoituksia, ympäristösuunnittelua, konsultointeja ja pitää kursseja. Voit ehdottaa aiheita hänen tuleviin artikkeleihinsa, osoitteeseen info@essnature.com.
Kasper Dalkarl

Mattias uusi avustajamme

Mattias Kanckos haluaa auttaa ihmisiä löytämään takaisin juurilleen ja havaitsemaan luonnon helmiä.

Mattias Kanckos tunnetaan seudullamme luontoyrittäjänä. Hän on koulutukseltaan biologi ja tarjoaa Essnature-yrityksensä kautta asiakkaille mm. luonto- ja erämaaopastuksia.

Hän iloitsee luonnon rikkaudesta mutta on huolissaan monien vieraantumisesta luonnosta.

”Luonto-oppaana olen huolissani ihmisten puutteellisista luontotiedoista. Minulla on ollut luontoretkillä mukana ihmisiä, jotka eivät ole tunnistaneet kurkea edes lähietäisyydeltä.”

”Lajituntemus on heikentynyt jatkuvasti. Luontoretkillä näen selvästi, miten vanhempi väki – joka usein keräsi kesät kasvikokoelmaa koulua varten – tunnistaa kasveja aivan eri tavoin kuin nuoremmat. Monet muistavat jopa kasvien latinalaiset nimet.”

Toki on poikkeuksiakin, hän lisää, esimerkiksi lintuharrastajat, jotka osaavat tunnistaa lintuja luonto-oloissa aivan upeasti. Mutta monesti lintubongarit ovat erikoistuneet juuri lintujen lajimääritykseen eivätkä tiedä luonnosta paljon muuta.

Mutta eniten Mattiasta kuitenkin huolettaa se, ettei edes koulutetuilla biologeilla ole kaikkia perustietoja.

”Biologi on nykyään usein erikoistunut kapeaan erikoisalaan ja jättää kaiken muun huomiotta. Kyky nähdä luonto kokonaisuutena ja kiertokulkuna katoaa, jos keskittyy aivan liikaa johonkin yksityiskohtaan.”

Yhtenä syynä on rahoituksen jahtaaminen.

”Tutkijat korostavat mielellään oman tutkimusalansa tärkeyttä kokonaisnäkemyksen kustannuksella. Hälyraportit sukupuutosta, katastrofista tai vastaavasta auttavat heitä siinä. Mutta luonto- ja ympäristönsuojeluviranomaiset ajautuvat niiden myötä helposti hätiköityihin päätöksiin.”

”En usko, että luonnon tilasta voi saada oikeaa kuvaa, jos viettää koko päivän laboratoriossa tai näyttöruudun ääressä”, Mattias Kanckos sanoo.

TEKSTI: Svenolof Karlsson KUVAT: Kasper Dalkarl