Kaavio Länsi-Saharan sademääristä 25 000 vuotta ajassa taaksepäin. Sadeasteikon nolla-arvo vastaa 2 500 viime vuoden sademäärän keskiarvoa.

Miksi Sahara oli aiemmin vihreä?

Jalle: Se johtui runsaista sateista. Nyt tiedetään, miten paljon alueella on satanut 25 000 viime vuoden aikana. Tutkijaryhmä on päätynyt tiettyihin lukuihin kemiallisilla analyyseilla, joissa on tutkittu Länsi-Afrikan rannikon merenpohjan kairauksista saatuja muinaisia lehtiä. Kuten kuvasta näkyy, Saharassa on satanut reippaasti pitkiä ajanjaksoja, tummanvihreinä kausina yli 1 000 mm vuodessa.

Tutkimuksessa todetaan, että entisajan lämpimämmät kesät voimistivat Länsi-Afrikan monsuunia ja toivat lisää sateita. Saharassa asusti tuolloin metsästäjä–keräilijöitä, jotka käyttivät elannokseen savannien ja metsäisten ruohomaiden eläimiä ja kasveja.

Tutkimuksen mukaan ”useimmat nykyisistä ilmastomalleista eivät pysty simuloimaan oikein Länsi-Afrikan monsuunin voimistumista vihreän Saharan aikakautena”. Tutkimus ilmestyi Science Advances -julkaisussa otsikolla ”Rainfall regimes of the Green Sahara”.