Pluton Charon-kuu, jonka halkaisija on noin 1 200 km. Punertavan napa-alueen epävirallinen nimi on Mordor Macula.

Mitä tiedämme Plutosta?

Jalle: Nasan New Horizons -avaruusluotaimen odotetaan lokakuuhun mennessä lähettäneen maahan tiedot, joita se keräsi ohittaessaan kääpiöplaneetta Pluton ja sen suurimman kuun Charonin kesällä 2015. Luotaimen jo lähettämät tiedot ovat odotettua jännittävämpiä.

Tiedämme nyt esimerkiksi, että Plutolla on ohut sininen ilmakehä ja että suuri osa planeetasta on typpijäätikön peitossa. Planeetalla on vähintään viisi kuuta, joiden rakenne viittaa niiden muodostuneen samanaikaisesti, ehkä Pluton törmättyä toiseen taivaankappaleeseen Kuiperin vyöhykkeellä.

Näemme kuvista, että Charonin toinen napa on tummanpunainen, sillä kuu on todennäköisesti imenyt kaasuja Pluton ilmakehästä. Vaikuttaa myös siltä, että kuun sisällä on aikoinaan ollut jäätynyt valtameri.

New Horizons -luotaimen matka maasta Plutoon kesti yhdeksän vuotta, mutta matka ei ole vielä ohi. Luotaimen arvioidaan ohittavan vuodenvaihteessa 2018/2019 Kuiperin vyöhykkeellä taivaankappaleen, jonka uskotaan muodostuneen hyvin varhain aurinkokunnan historiassa. En ole aivan varma, minne luotain sen jälkeen suuntaa, mutta aurinkokunnassamme Neptunuksen kiertoradan takana oletetaan olevan yli 70 000 miniplaneettaa (yli 100 km halkaisijaltaan).

TEKSTI: Jarl Ahlbeck KUVAT: NASA/JHUAPL/SwRI