Merkkejä vedestä Marsin pinnalla. Tämän Nasan ”auton” ottaman kuvan Marsista syksyllä 2015 katsotaan osoittavan muinaisia virtaavan veden jälkiä.
NASA

Minne vesi katosi Marsista?

Jalle: Nasan Maven-luotain, joka on syksystä 2014 lähtien kiertänyt Marsia, mittaa aurinkotuulen (auringosta suihkuava sähköisesti varautunut hiukkasvirta) ja erityisesti aurinkomyrskyjen vaikutusta planeetan ilmakehään. Mars menettää nykyään noin 100 g ilmakehästään sekunnissa.

Vaikka aurinko oli varhain aurinkokunnan historiassa paljon aktiivisempi, Marsilla oli silloin magneettikenttä, joka suojasi planeettaa hiukkasilta. Sen ansiosta planeetalla oli myös tiheä ilmakehä ja vettä, joka todennäköisesti muodosti sekä jokia että meriä.

Magneettisuus on tämän jälkeen heikentynyt voimakkaasti, minkä seurauksena suurin osa ilmakehästä on kadonnut, planeetta on viilentynyt ja vesi on (ainakin pää-osin) hävinnyt.

Maapallon magneettikenttä ei onneksi osoita heikentymisen merkkejä.

 

sid52_bild2

Frankfurter Illustrierte -lehti helmikuussa 1957. Artikkelissa luvataan kertoa, kuinka Wernher von Braun (saksalaissyntyinen uranuurtaja, josta tuli Yhdysvaltain avaruusohjelman päähahmoja) suunnitteli koko ihmiskunnan historian jännittävimmän seikkailun: matkan Marsiin.
Kuva: TT Bild
TEKSTI: Jarl Ahlbeck KUVAT: NASA, TT Bild