Indikationer för vatten på Mars yta. Detta foto, taget av NASA:s ”bil” på Mars hösten 2015, anses visa spår av rinnande vatten i ett avlägset förflutet.
NASA

Vart försvann vattnet på Mars?

Jalle: Rymdsonden Maven, som Nasa placerade i bana runt Mars hösten 2014, har registrerat hur solvinden (energirika elektroner som kastas ut från solen) och särskilt solstormar sliter i väg planetens atmosfär. I dag förlorar Mars i genomsnitt 100 gram atmosfär i sekunden.

Tidigt i solsystemets historia var solaktiviteten större, men Mars hade då ett magnetfält som skydd mot solpartiklarna. Tack vare det fick planeten både en tät atmosfär och vatten, som sannolikt bildade både floder och hav.

Sedan har magnetismen försvagats kraftigt, och med det har det mesta av atmosfären gett sig i väg och Mars kylts ner och vattnet försvunnit, i varje fall det allra mesta av det.

Vad gäller jordens magnetfält visar det tack och lov ingen tendens att avta.

 

sid52_bild2

Frankfurter Illustrierte i februari 1957. Här utlovas en utförlig artikel om hur Wernher von Braun – den tyske pionjären som sedan blev en centralgestalt i USA:s rymdprogram – planerat den äventyrligaste resan i mänsklighetens historia, en resa till Mars.
Bild: TT Bild
TEXT: Jarl Ahlbeck BILDER: NASA, TT Bild